Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Те го въздигнаха, св...
Те го въздигнаха, свинегняв ще го свали

Те го въздигнаха, свинегняв ще го свали"Машината за избори" се чупи

Чумата по свинете започна да се развива каскадно. От сериозен стопански проблем, който беше подценен още миналата година, премина стихийно в икономическа катастрофа за цял един сектор, формира представите за огромен корупционен скандал, за да достигне следващия етап - на политическа криза. 

Идват нови избори. Резултатите от евровота закрепиха паянтовата конструкция на управляващото мнозинство. Но то е изправено пред ново сътресение. Все още не е толкова видимо, но местни политически стопанства на ГЕРБ, които доскоро бяха управлявани от прокудения Цветан Цветанов, отказват да се съобразят с решения на партийния лидер Бойко Борисов. И не е изключено партията му да претърпи втория голям удар след загубата на президентските избори.

Усещането за катастрофа   

За първи път от много време насам във важна изборна година имаме гражданско недоволство, което клокочи не на „жълтите павета“, а там, където на 27 октомври ще има местни избори. И за първи път от много време насам българинът от малките населени места живее с усещането, че някой му отнема от личната собственост. Това не е онзи гласоподавател от градската десница, който е готов да даде 12 лева за бургер и 5 лева за претенциозно крафт пиво. А онзи, който всеки ден скубе трева, заделя десятък от месечната си заплата за фураж, кръщава с мили имена животно, което по Коледа ще събере цялата фамилия и половината махала, за да отпразнуват чрез заколение живота.

Една част от българското общество е изправено пред истинското усещане за катастрофа. Това не е същото като микроинфаркта с КТБ – банката, която беше разфасована от войната между отделни бизнесфракции, а дълговете ѝ платени от общата каса на данъкоплатците. Не е и като организираното източване на вечния проект АЕЦ „Белене“. Нито „политическата“ самолетна сделка за над 2 млрд. лева, с които властта си купи още две години комфорт. 

В опит да овладее имиджовата криза земеделската министърка Десислава Танева обеща да има промени в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), спомена дори за кадрови смени. Журналистическите разкрития на Генка Шикерова за злоупотреби за милиони левове в тази агенция, които са ставали вероятно със знанието на шефа й Дамян Илиев, прокурорската проверка – всичко това ще се пише не на някой друг, а лично на сметката на Бойко Борисов. Както свиневъдите излязоха с прасетата си да го подкрепят през 2013 г., така същият този свинегняв ще стигне до него. 

Бунтът на местните

Покрай този катастрофичен сюжет обаче ГЕРБ е изправена и пред структурен проблем. Бойко Борисов може и да изнесе кампанията за евровота на раменете си с обиколките на живо от джипката по села и паланки. Но местните избори са друга бира. 

Показа го структурата на ГЕРБ в Русе, където само за няколко дни станаха невиждани неща – местните се разбунтуваха. Общинcкoтo ръкoвoдcтвo излезе c дeклaрaция cрeщу рeшeниeтo нa Изпълнитeлнaтa кoмиcия дa cвaли oт лидeрcкoтo мяcтo кмeтa нa грaдa Плaмeн Cтoилoв и нa нeгoвo мяcтo да бъде назначен бизнecмeнът Рoceн Дacкaлoв, който допреди това дори не е бил член на ГЕРБ. И това е само началото, защото голяма част от структурите в страната продължават да бъдат лоялни на друг.

Почти цяло десетилетие Цветан Цветанов ръководеше задкулисието на "българските избори" – това, което публиката не винаги успява да види. Изборът на верните кандидати, работата с местните „електорални инфлуенсъри“, мобилизацията на партийни звена, общински и полицейски структури, създаването на местни медийни лобита. Know how, което Цветанов взе със себе си, и го направи това, което беше и което ще бъде.

ГЕРБ е изправена пред голямото предизвикателство да премине нов период на вътрешно самопрочистване. Като управляваща партия ще трябва да овладее кризата с африканската чума, да остане "суха" от водевила с избора на нов главен прокурор. И няма как при всички тези фактори "машината за избори" да не се счупи. Въпросът е кои градове ще бъдат загубени и в чии ръце ще отидат. Невинаги късметът БСП да ти е опозиция води до истинска победа.    

 

Източник: https://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

ОТ ПРЕДИ СЕДМИЦА: >> Прасетата още 2013 искаха Бойко! Ето ни го сега Бойко – и на прасетата, и на хората! 

Прасетата още 2013 искаха Бойко! Ето ни го сега Бойко – и на прасетата, и на хората!

"Война за трупове" - 60 милиона хвърлила на вятъра Агенцията по храните! ВИЖТЕ разследването на Генка Шикерова, спряно от Нова тв >>  https://www.youtube.com/watch?v=ig4vduX6irE

Апокалипсисът наближава

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Дойде време и да ни опикаят

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна


109614