Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Те готвят, ние гледа...
Те готвят, ние гледаме

Те готвят, ние гледамеВалерия Нанкова – пенсионер, гр. Павликени, обл. Велико Търново

Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)


Не едно и две готварски предавания има по тези телевизии - то не бе „Черешката на тортата”, „Мастършеф”, "Хелс китчън"... Да не говорим за вечния Ути Бъчваров и подобни нему по различните  канали. Те готвят, ние гледаме, преглъщаме и броим стотинките, за да си купим хляб и мляко, сиренце и яйца…

Мегз ги разби в

Не ми се говори за това какви манджи правят в кулинарните състезания. То не са сьомги, трюфели, бонфилета, аспержи и прочие глезотии, за които мога само да мечтая. Тъпчат се с киноа, авокадо и не знам си още какво. Не стига това, ами и някаква миска нарами бормашина, за да пробива яйца от щраус. Защото е модерно. Но не само аз гледам и преглъщам, но и всички български пенсионери, онези, които години наред сме се трудили, за да изградим тази държава, а сега получаваме единствено шамари. Гледат и преглъщат не само пенсионерите, а и половината, че и повече от българския народ!

Изведнъж като гледах цялата тази вакханалия си припомних за френската комедия „Крилце или кълка“. Във филма главният герой Шарл Дюшмен, в чиято роля се превъплъщава незабравимият Луи дьо Финес, е известен в цяла Франция като "цар на гастрономията". Неговите ръководства по готварско изкуство, телевизионните му предавания, знаменитият му наръчник "майстори-готвачи" са толкова популярни, че решават да го приемат за член на Френската академия… Неочаквано срещу Дюшмен се появява Трикател - собственик на мрежа от снек-барове и кулинарен комбинат за производство на всякакви видове полуфабрикати и заместители на нормалната човешка храна. След много забавни перипети в лентата, Дюшмен излиза с чест от двубоя със своя противник. Спечелва битката за храната на потребителите – без консерванти и пълнители. Защо си спомних  за този филм ли? Защото у нас вече се предлага масло без масло в него, мляко без мляко, хляб без брашно, месо без месо, а зелената салата с яйце, всъщност  е… без яйце. Това е България днес.

Това ядем днес, въпреки и напук на многобройните комисии, органи и структури УЖ грижещи се за защита на нас потребителите и гарантиращи качеството на храната, която ядем. Не едно и две тв-предавания непрекъснато ни заливат с инфо, кое е полезно, кое - не, а стотици труженици обикалят неспирно ден и нощ, кафенета, магазини, молове и барове за да правят проверки с  предварително предизвестен край: конфискувано някое и друго кило кайма, развален кучешки салам и по някоя и друга бутилка нелегален алкохол… Е и от  време на време глобен по някой и друг управител на някоя бакалия или най-много някой супермаркет! За големите вериги никой дума и не обелва! Това е. Толкоз.

Всичко тези проверки се случват  под "зоркото око" на десетки камери, микрофони и изрядно строени и учтиви репортерки. Грижа за хората ли?! Моля! Не, това е само чист пиар, отчитане на дейност и разбира се заплати и  тлъсти хонорари на хиляди чиновници!

Ние, обикновените хора на това викаме: ТЪРТЕИ!

А пък нас? Нас псетата ни яли! И преди, и сега, а може би и занапред… Докато тази сган не се прочисти и помете.

Пенсията ми е 200 лв. след увеличението. Седя си аз, ям си филийката хляб, сиренцето и киселото мляко, докато гледам на екрана как някакви никому неизвестни звезди се тъпчат и хилят нагло над огромни количества храна. И се питам нямат ли срам тези хора? Що за гавра са подобни предавания, когато народът ти гладува, когато има пенсионери, които умират от студ, глад и мизерия в схлупени къщички и стари панелни блокове, изоставени и напълно отчаяни. Вярно, че френската кралица Мария-Антоанета е казала: "Като нямат хляб, да ядат пасти.", но у нас и пасти няма. Ръфаш сух хляб и се молиш по-бързо да си заминеш от този свят.

Господа настоящи и бъдещи депутати, да знаете от мен едно: Аз съм пристигнала на гарата на живота и чакам влака. Влакът ще дойде всеки момент, за да ме прибере от този свят, в който се превърна България…

Но, уважаеми,

Не забравяйте обаче, че вас ще ви натовари следващият влак, а там няма как да занесете трюфелите, бонфилетата и аспержите. Там ще отидете голи и боси, така както всички ние.

Защото и Бог гледа и рано или късно ще се произнесе!

 

Вижте и коментаърите на "ДНЕС" по темата:

Похвално слово за българския пенсионер–мъченик

Б-зона… Геноцидът над един народ!

Има ли надежда за младите в България, или интересът на властта е да ги няма в родината?

Време дойде да излизаме от блатото

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

Важен ли е детският живот?

Страната на протестите и нее***лните политици. Време е да се обединим…

Геноцид! А докога?!?

100 млн. за полицаите Vs. 28 млн. за общинските болници. А другите?!

ДНЕС в десет изречения: Не ни убивайте!

Бедност и убийствен скок на цените? Гарантирано от ГЕРБ!