Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Техническата грешка ...
Техническата грешка при класирането след седми клас в София се оказа човешка

Техническата грешка при класирането след седми клас в София се оказа човешкаОбявената за техническа грешка при първото класиране след седми клас в София, която доведе до смут сред родителите и корекция в класирането, се оказа човешка. Проверката е приключила днес и се очакват дисциплинарни наказания за ръководители на две от отговорните за класирането комисии, както и за председателя на Регионалното управление по образованието София-град Ваня Кастрева. Това се разбра от отговор на министъра на образованието Красимир Вълчев по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия днес.

 

Миналата седмица се оказа, че има грешка в класирането след седми клас в няколко училища в столицата. От Регионалното управление на образованието обявиха, че става въпрос за техническа грешка, при която системата не е утроила точките от изпита по математика в Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет - София, и в Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов". След корекциите ТУЕС се нареди на четвърто място при класирането.

 

Читатели на "Дневник" обаче сигнализираха за грешки при пресмятането на баловете на децата им, въпреки че формулите бяха предварително обявени. Вместо реалните 439.25 точки в паралелка с изучаване на английски език, химия и биология в Националната природо-математическа гимназия балът на едно момиче е пресметнат на 428.25 точки, или с 11 точки по-малко. Разлика от 11 точки е колкото разликата между шестица и петица по предмет в дипломата (съответно 50 и 39 точки - бел. авт.), така че може да се направи допускане, че при пресмятането е взет грешен балообразуващ предмет.

 

Днес министър Вълчев потвърди, че грешките при класирането са направени от хората, които въвеждат балообразуващите предмети в системата. Заради това ще бъдат наказани председателите на две комисии - тази по информационно осигуряване в управлението и тази по класирането. Дисциплинарно наказание ще има и за Ваня Кастрева. Според министъра наказанията трябва да са максимално строги, но справедливи.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/
 
ВИЖТЕ НАШИ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Проблемите на образованието не са черно-бели, уважаеми господа от МОН

А за учениците... шкафчета

Защо политици и държава искат да сме неграмотни избиратели?

Жълти стотинки за учителите

Необразован народ по-лесно се лъже

А помните ли, че се учеше „Родинознание”?

Докога държавата ни ще отглежда неграмотни и безработни?