Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Теодор Ушев с почете...
Теодор Ушев с почетен „Сезар“

Теодор Ушев с почетен „Сезар“Аниматорът получи специална награда от Френската филмова академия за „Сляпата Вайша“

Почетна награда на Френската академия за филмово изкуство „Сезар“ бе връчена на Теодор Ушев за „Сляпата Вайша“. Късометражният анимационен филм по разказ на Георги Господинов е отличен със златен медальон, произведен в Парижкия монетен двор. Наградата „Сезар“, финансирана от френското културно министерство, е създадена по подобие на американските „Оскари“ и всяка година избира най-доброто от европейското кино и култура, за да го популяризира пред широка публика.

„Сляпата Вайша“ попадна сред 35-те най-добри късометражни филма на годината, определени от Френската академия за филмово изкуство. Продукциите бяха включени в специална листа и получиха шанса да се представят в три от най-големите европейски столици – Рим, Атина и Париж. Турнето на избраните заглавия се провежда всяка година, а тазгодишното издание продължи от 4 до 13 юни и паралелно с прожекциите посетителите можаха да се срещнат с режисьорите на филмите, сред които и Ушев.

 

Златният медальон „Сезар“, получен от Теодор Ушев. Снимка Личен архив

На 11 юни беше организирана гала вечеря в централата на ЮНЕСКО в Париж, на която всеки един от режисьорите на избраните филми бе придружен от френски актьор или актриса. Българинът бе придружен от френския актьор Лионел Абелански.

Това е поредното признание за Теодор Ушев и „Сляпата Вайша“ след номинацията за „Оскар“ през 2017 г., номинацията за „Кристална мечка“ от „Берлинале“ през 2016 г., канадската награда „Canadian Screen“ и награди от международните филмови фестивали в Отава и Чикаго.

"Площад Славейков"

 

Източник:http://clubz.bg/