Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Тестваха успешно ”ки...
Тестваха успешно ”киселинна” противоракова ваксина

Тестваха успешно ”киселинна” противоракова ваксинаУчени от университета в Лозана, Швейцария, заключиха, че всеки вид раково заболяване сред жените изисква не общ, а персонален подход в лечението

За да може терапията да е ефикасна, те създали ваксина на базата на киселина и имунни клетки. 

Преди инжектирането на ваксината част от засегнатите от болестта клетки и тъкани се обработват със специална киселина. Тя взаимодейства с тях и възниква химична реакция, свързана с освобождаване на особени молекули. След химичната реакция разтворът се смесва с имунни клетки и се вкарва в организма. 

Били извършени контролни 15-седмични клинични изпитания на препарата, в които участвали жени, засегнати от тежка форма на рак на яйчниците. Резултатите показали, че препаратът потиснал заболяването и заедно с проведената химиотерапия позволил да бъдат умъртвени засегнатите клетки и тъкани.

По данни на учените, оцеляването на пациентките след подобно лечение е значително по-успешно - 80 на сто от подложилите се на комбинираната терапия жени били живи две години след приключването й и се чувствали много добре. 

 

Източник:http://dnes.dir.bg/