Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Tой няма време за па...
Tой няма време за парламента, той го зачерква!

Tой няма време за парламента, той го зачерква!Коментар на Правда Великова

Бойко Борисов следва целенасочена политика за затриване на държавността, държавата и народа години наред. Повече от успешно. След като оглозга държавата и захвърли в бездната на бедността българските граждани, кликата на Краля-Слънце докара до обезличаване и институцията, която е символ на държавността – Народното събрание.

Герберите неглижираха дотолкова функциите на парламента, че буквално го екзекутираха. Направиха го по безпардонен начин. Така, както управляват цялата държава! Като резултат от пагубната политика на ГЕРБ днес сме свидетели на това как емблематичният за институцията парламентарен контрол, чрез който всеки петък се задаваха въпроси на министрите за (не)свършената работа, отива в небитието. Или пък, за да има отчет на дейност се задават предварително договорени и удобни въпроси с предизвестени отговори.

На дерибействащата власт контрол не ѝ трябва. Защото контролът, макар и условен, е пречка за спокойствието на единствения и вездесъщ премиер. Този, който демонстрираше години наред, че не уважава тази законодателна практика.

Пресен пример за практиката на ГЕРБ получихме през изминалата седмица, когато един от министрите на Борисов премина през парламентарния контрол само, за да се чекира.

Регионалният Николай Нанков не счете, че темата за честното провеждане на изборите е важна. Не счете, че трябва да се работи по въпроса за прочистването от т.нар мъртви души на избирателните списъци на подопечното му ГРАО и привеждането им в актуален вид. Не счете, защото за ГЕРБ понятието „честни избори“ не фигурира в партийния речник!

Проблемът отдавна обрича демократичното протичане на вота, а Нанков неглижирайки всичко и всички стигна до умозаключението, че "мъртви души" не означавало реално починали хора, а такива, които не упражнявали правото си на глас. Аплодисменти, господин Нанков! Това прозрение очевидно е постигнато с много четене и препрочитане! Премиерът сигурно ви кара да четете по много! Разбрахме, че това му е ценност!

Та Нанков хвърли още една-две шегички в рамките на цели 9 минути (!?!). Толкова бяха предвидени за обсъждане на проблема. После се прехвърли на други въпроси. Не че го интересуват, просто имаше да отбива още няколко минути! А за избирателите пореден среден пръст! Среден пръст за милионите, които гласуваха на референдума,  за да получат промяна и изкореняване на манипулирания вот!

Но поведението на Нанков не бива да буди каквито и да е въпросителни и изненада. То просто олицетворява как Бойко Борисов и ГЕРБ гледат на държавността и избирателите си.

Да не забравяме, че сегашната власт направи всичко възможно да скрие парламентарния контрол от очите на народа, като ликвидира преките излъчванията от БНТ-1, за сметка на негледаемия БНТ-2, ликвидира и блицконтрола, правейки така поредната стъпка към промяна на конституционния статут на републиката от парламентарна в премиерска.

Така е в Борисовата България, където най-важните за държавата решения се взимат извън Народното събрание и никой за нищо няма право да пита. Включително и медиите, но то тях и без това ги няма. А според простите цифри Борисов е участвал в парламентарния контрол само два пъти. През останалото време сигурно е чел книги. Я за Винету, я пак за него! Или пък учи английски... Но защо да му се сърдим, той човекът е открит и си каза в прав текст, че не обича да ходи в парламента и е дал ясни инструкции да му се спестяват ходения до жълтите павета.

Резултатът от пародийното управление на ГЕРБ и потъпкването на държавността доунищожава с бързи темпове и без това сринатият имидж на институцията Народно събрание като средище на демократични дебати. Празната зала в НС е вече отдавна ежедневие, а тишината и пустощта владеят постоянно петъчните заседания.

Така е, така е в нашата България... А той? Той просто няма време за парламента, той направо го зачерква! И си решава сам. Като Ленин, Димитров и Сталин почти.

А, почакайте, почакайте, забравих Тодор Живков. Нали и бодигард му беше, и името му светеше! Е, той Живков почти три десетилетия управляваше сам и като гледам по тоя светъл път се е запътил и нашият Бойко. Еха! Вижте сега – народът, ние да му мислим. Но пък може би ни харесва този боздуган! Дали?!

 

Вижте и други материали по темата:

Искам си пенсията от 2000 лева!

Да забравим за днес, че да си спомним за приватизацията от преди 30 години

Църквата да канонизира и българския пенсионер!

Празни обещания и съсипани съдби

Размисли на един омерзен български непатриот

 

 

 


47036