Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ТОШКО ЙОРДАНОВ ЕДИНС...
ТОШКО ЙОРДАНОВ ЕДИНСТВЕНО НА САЙТА НА

ТОШКО ЙОРДАНОВ ЕДИНСТВЕНО НА САЙТА НА "ДНЕС": Референдумът е първа крачка за промяна на политическата система-  Г-н Йорданов, очаква се на митинг-концерта да присъстват хиляди хора, дошли от цялата страна и от чужбина. Какви са вашите очаквания?

 

-    Концертът е по-скоро демонстрация на българските граждани да вземат нещата в свои ръце. Това е подкрепа на референдума. Т.е това не е концерт, това е митинг, който е в подкрепа на едни конкретни три въпроса, които ще бъдат зададени след една седмица. Хората трябва да заявят желанието си за промяна.

 

-   До каква степен този референдум ще промени политическата система в България. Хората възлагат огромни надежди на Слави Трифонов, на Инициативния комитет.

 

-    Референдумът е първа крачка за промяна на политическата система, но изключително важна. Той ще промени правилата, по които избираме депутатите. Това е нещо, което не е правено изобщо, откакто в България има демокрация – след 1989 година. Единственият друг път, когато имаше мажоритарен избор в два тура беше Великото народно събрание и то беше само за половината. Така че това ще промени политическата игра, ще промени играта за политическите партии. Това не е нещо, което ще накара партиите да изчезнат. Референдумът, ако е успешен, ще накара партиите да изваждат по-качествени хора. Ние като нация имаме нужда нашите депутати да са качествени. Не да са такива като Бат` Сали, не да не могат да си напишат името, не да не са казали една дума, не да не носят отговорност, не да не знаем кой защо. Това е тотална промяна по начина, по който се избира българският парламент. Убеден съм, че ще е за добро.

 

-    Очаква се убедителна победа на референдума. Каква е следващата крачка? Какво ще се случи след 6 ноември?

 

-    Нека караме едно по едно. Нека всички българи да изчакат тъпите опашки, които най-вероятно ще се образуват през избирателните секции, защото организацията както винаги няма да е добра. Нека да изчакаме една опашка – 1.30 ч. или 2 ч. Да гласуваме, така както смятаме, че трябва да направим, да направим референдума успешен и тогава естествено ще има някакво друго продължение.

 

-    Защо леви, десни и други политически субекти се обединиха през последната година, а сега в последните дни много масирано?

 

-     Защото ако направим успешен референдум, 90% от депутатите, които са сега няма да бъдат там. Това е борба за топлите им местенца. Както и ако си политически лидер и си свикнал да вкарваш послушници, а не хора със собствено мнение, това е ужасен страх. Те ще трябва да извадят личности, а не да се обградят с тъпанари, както е в момента и не да им вдигат химикалки, зелени листове и всякакви други неща, за да гласуват. Това е против статуквото и те го разбират. Една шепа от тях имат качествени депутати.

 

-     Днес Бойко Борисов е направил изказване, че това мероприятие е политическо? Какво смятате по този въпрос?

 

-   Това е мнението на министър-председателя. То е до толкова, доколкото всеки български избирател се занимава с политика. Когато отиваме да гласуваме, ние се занимаваме с политика, когато избираме определена политическа партия, ние се занимаваме с политика. Ако избираме даден депутат по мажоритарен начин, това също е политика, защото след това решенията на тези хора влияят на политическата съдба на България и на нашия живот. Така, че Да. Ние сме длъжни да се занимаваме с политика. Политика е да отидеш да гласуваш, политика е да имаш мнение, политика е да я изразяваш, така че не виждам какво страшно е казал.

 

ИНТЕРВЮ С ТОШКО ЙОРДАНОВ - ВИДЕО


18513