Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Тотално безумие* >> ...
Тотално безумие* >> Столичната община ще вземе кредит от 67 млн. евро, за да гори отпадък в

Тотално безумие* >> Столичната община ще вземе кредит от 67 млн. евро, за да гори отпадък в "ТЕЦ София"Oбщинските съветници от ГЕРБ, "Патриоти за София" и част от групата на Реформаторския блок приеха предложението на кмета на града Йорданка Фандъкова общината да изтегли кредит от 67 млн. евро, за да финансира строителството на инсталация за горене на отпадъци в "ТЕЦ София".

До решението се стигна след близо 4-часов дебат, в който съветниците се обвиняваха в манипулации на данни и безотговорна политика. Във всички изказвания на съветниците от "Политическа група 5", БСП, Иво Божков и Марта Георгиева (и дамата от ДСБ) и Войслав Тодоров общината беше обвинявана в целенасочено ограничаване на информацията за проекта.

Общинският съветник Альоша Даков (БСП) попита колко ще струва експлоатацията на инсталацията годишно, но не получи ясен отговор от зам.-кмета по екология Йоана Христова. Според документите сумата ще е между 10 и 13 млн. евро, като в тях са предвидени разходите за персонал, офис и администрация, консумативи и доставка на опасната летлива пепел до Германия.

 

Бъдещата инсталация ще струва около 157 млн. евро, като 67 млн. евро от тях ще са от кредит, който общината ще изплаща 19 години. Останалите пари ще са безвъзмездно финансиране по оперативна програма "Околна среда". Срокът за ползване на инсталацията е 26 години. Тя ще бъде изградена в "ТЕЦ София", защото общинските съветници от ГЕРБ са "загрижени" за дружеството "Топлофикация София", като тя ще му позволи да си спестява между 12.5, 15 или 18 млн. евро (точната сума така и не се разбра) от доставки за газ. механично третиране в с. Яна отпадък - РДФ гориво, ще бъде транспортиран до инсинератора в "ТЕЦ София" с два камиона, които ще правят ежедневни курсове", каза Йоана Христова.

След края на гласуването общинските съветници от "Политическа група 5", които искаха отмяна на предложението - Симеон Славчев, Венцислав Мицов, Иван Велков, Светослав Витков, си сложиха противогазови маски. "Надяваме се ефектът от решението ви да не доведе до това", каза Витков.

Освен в общината темата беше дискутирана и в парламента.

"Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в "ТЕЦ София", за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите", каза в парламента членът на общинския съвет и председател на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов. Според него така ще се спестят и транспортните разходи от това, че блокчетата ще бъдат превозвани с камиони. На база на тези транспортни разходи можем да построим не един, а два завода за отпадъци, каза още Паргов.

От ГЕРБ отговори Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда. Според нея БСП се опитва да омаловажа постиженията на правителството в деня, в който европейските лидери са в София.

"Това е проект, който започна още 2010 г. и през 2015 г. бяха построени първите инсталации, които доказано носят ползи и на хората, и на околната среда. Това е проект, който от самото начало е подкрепян от ЕК и затова тя осигурява финансиране чрез ОП "Околна среда", заяви Василева.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.dnevnik.bg/]

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

За нас боклука..., за общинари и управници – милионите!