Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално / Трафопост на ЕВН тор...
Трафопост на ЕВН тормози обитателите на блок в Карлово

Трафопост на ЕВН тормози обитателите на блок в КарловоДоброволците на „ДНЕС” в Карлово сигнализират за опасен трафопост в блок 65 на ул. „Александър Стамболиийски”. Живеещите в него са подавали многократно молби до всички възможни институции за неговото преместване, но досега – без резултат.

„Притесняваме се и се страхуваме, защото това е една цъкаща бомба, която застрашава живота ни. Ами ако избухне, ако стане, както се случи в Бургас”, притесняват се карловци. Освен това притеснените хора искат да бъде направено електромагнитно замерване, за да се види на какво облъчване са подложени. Собственикът на апартамента на първи етаж – непосредствено над трафопоста, споделя, че най-малкото неудобство е постоянният силен шум, идващ от съоръжението на ЕВН.

Кметът е готов да предостави общински терен, на който да се изнесе трафопоста, вече месеци наред обаче стъпки в тази насока не се предприемат от енергийното дружество. Вследствие на множеството подадени сигнали ЕВН е предприело мерки по отношение безопасността и минимизиране на шума – трансформаторът е подменен с нов, а в допълнение са поставени и гумени тампони, които неутрализират ефекта от вибрации. Предстои монтаж на виброизолация и шумоизолация.

Въпреки това живеещите в блока постоянно са в очакване да се случи най-лошото и се питат защо трябва подобен тип трафопост да се строи в жилищни сгради, непосредствено под спалните на хората.