Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Транспортната комиси...
Транспортната комисия отхвърли исканията на протестиращите против

Транспортната комисия отхвърли исканията на протестиращите против "синята зона"Предложенията на протестиращите против "синята зона" нямат общо с предложеното от Комисията по транспорт за корекция в новата наредба за паркиране и няма да се разглежда от нея. Това заяви председателят на комисията Радослав Тошев, предаде репортер на БГНЕС. 

 

В момента на дневен ред в Комисията по транспорт има внесен доклад за корекция на две наредби, по него могат само да се внасят допълнения, разясни Тошев. Неговото изказване беше репликирано от Мирослав Паскалев - Зорец, който заяви, че исканията на протестиращите граждани са самостоятелни и са насочени към наредбата. Според него обсъждане на доклада на Тошев, както и на доклади, внесени в Общинския съвет от групите на ВМРО и БСП не е имало.

 

Работата на комисията беше нарушена от последвалата словесна схватка между Тошев и Зорец, а невъзможността двамата да намерят общ език на работа доведе до това Зорец да напусне залата. Решението да се отхвърлят исканията на протестиращите граждани беше взето без гласували "против" или "въздържали се". "Разговор с вас не може да има, това е само партийно говорене", заяви още един от протестиращите граждани по адрес на Тошев, докато напускаше стаята.

 

Тези предложения нямат отношение към промяна на наредбата, а тя да се отмени и да се създаде нова – въпрос, който комисията вече е решил, допълни зам.-председателят на комисията Вили Лилков. Така транспортната комисия отхвърли и предложението да изчака решението на ВАС преди наредбата да влезе в сила с обяснението, че наредбата е приета от Общинския съвет, а не от самата комисия. Отхвърлено беше и предложението на Фейсбук групата, участваща в протестите, живеещите в центъра да паркират безплатно пред домовете си.

 

Комисията обаче прие предложенията на движение "ДНЕС", свързани с паркирането на инвалиди. Вследствие на това могат да отпадат три алинеи от наредбата и броят на местата за паркиране за инвалиди да бъде увеличен от 2 на 3 в паркингите с 50 места. Това не е последната корекция на Наредбата, тя ще се усъвършенства, увери Тошев. Но той не спести и своите критики към повечето искания на движение "ДНЕС". Вие искате всички неща да ви бъдат приети, това няма как да стане, каза още председателят на транспортната комисия.

 

Разговорът между Тошев и представителите на движение "ДНЕС" – Анжелика Цокова и Галя Николова също протече трудно, с много прекъсвания и забележки към позициите и на двете страни. За напрежението допринесе и изгубването на документ, депозиран от движението, в столичната администрация. След гласуването на всички искания представителите на движение "ДНЕС" също напуснаха залата по демонстративен начин. /БГНЕС /