Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Трети горски пожар в...
Трети горски пожар в турския окръг Мугла за последните 24 часа

Трети горски пожар в турския окръг Мугла за последните 24 часаГорски пожар е избухнал днес около 15.45 часа в района на турския курорт Фетхийе в окръг Мугла /Югозападна Турция/, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк. Телевизията отбелязва, че това е трети горски пожар в окръга за последните 24 часа след пожарите в района на Даламан и Миляс.

Причината за пожара в района на Фетхийе не е известна. В района са изпратени екипи от пожарникари и горски работници за справяне с огнената стихия. Предприемат се действия по суша и въздух за овладяване на огъня, предава БТА.

Преди това пожарникари успяха да овладеят горски пожар в района на Даламан след продължили 18 часа усилия, съобщава в."Хюриет дейли нюз". За щастие, няма пострадали при пожара, но огнената стихия е унищожила 350 хектара гори и е причинила леки щети на сградата на празен хотел.

Пожарът, причината за който не е известна, е избухнал вчера следобед, като за кратко огънят се е разпространил към някои села, близо до курорта Гьоджек.

Над 30 къщи са били евакуирани заради опасността от пожара, който се е виждал от централните части на курорта Фетхийе, разположен на 60 километра от епицентъра на огъня.

В борбата с огнената стихия са участвали 520 пожарникари, 105 цистерни, 18 булдозера и 15 хеликоптера.

Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли съобщи, че пожарът е бил овладян в ранните часове на днешния ден.

Той посочи, че хората са започнали да се завръщат в районите, които са били евакуирани.

Министърът изтъкна, че причината за разпространението на огъня с такова бързо темпо са били метеорологичните условия - температура от 37 градуса по Целзий, ветрове със скорост от 40 километра в час и 17 процента влажност.

В Турция досега тази година са избухнали 730 горски пожара, което е с 45 повече в сравнение със същия период на 2018 г., каза министърът.

Общата площ на засегнатите от пожари райони в Турция през 2018 г. е била 1 525 хектара, а тази година до момента тя е 828 хектара, посочи Пакдемирли.

Той каза, че Главната дирекция по горите работи за намаляване на средното време за първоначална реакция при горски пожар от 13 минути на под 10 минути.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/


 


106096