Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ТРЕВОГА: Манолова ка...
ТРЕВОГА: Манолова категорична, че се пречи вместо да се даде шанс на референдума

ТРЕВОГА: Манолова категорична, че се пречи вместо да се даде шанс на референдумаНационалният омбудсман Мая Манолова изрази притеснение, че политическите партии и Централната избирателна комисия (ЦИК) правят опит да неглижират и „заметат” референдума, който ще бъде проведен паралелно с президентските избори на 6 ноември.

Тя изброи няколко абсурдни решения на ЦИК и предупреди, че допитването би могло да има истински преки последици върху политическата система у нас.

МАНОЛОВА: ЗА 2 ГОДИНИ СЪДЕБНА РЕФОРМА СЕ СЪЗДАДОХА ЧАСТНИ СЪДИЛИЩА, КОИТО НЕ СЪБЛЮДАВАТ НИКАКВИ ПРАВИЛА

Притеснително е, че големите партии не са се регистрирали да агитират за референдума, а ЦИК със спорни решения иска да откаже хората да гласуват, каза тя. Едно подобно решение на комисията е, че на избирателя ще се дава бюлетината за референдума само ако изрично я поиска. Това би било проблем в малките населени места, защото хората ще се притесняват да я поискат, ако властимащите са заявили, че не одобряват допитването, коментира Манолова в студиото на bTV. От ЦИК са заявили, че ще променят решението си, но още не се е случило

Друго притеснително решение да се ограничи агитацията за допитването само в медиите с национален обхват и да бъдат изключен онлайн медиите например.

Третият пример е представители на инициативните комитети в секциите да се допускат само ако пълномощното им е лично подписано от представляващия инициативния комитет. Манолова изясни, че това на практика значи, че Слави Трифонов ще трябва да се подпише 12 хил. пъти на всяко пълномощно за представител в секциите.

Омбудсманът е категоричен, че се пречи вместо да се даде шанс на референдума.

По повод опцията в бюлетината за президентски вот, предвиждаща избирателя да посочи, че не подкрепя никой кандидат, Манолова заяви, че това е мислено в контекста на задължителното гласуване. „Но задължителното гласуване не е чак толкова задължително, защото няма санкции. Евентуално ще има заличаване от избирателните списъци”, посочи тя с уточнението, че последното е вече атакувано в Конституционния съд.

КС: ТАКСИТЕ НА ЮРИСКОНСУЛТИТЕ СА ЗАКОННИ

Инициативата на Манолова срещу монополите на частните съдилища се е увенчала вече с успех. По думите й депутатите са одобрили предложен от нея законопроект на първо четене, който забранява на частните арбитражни съдилища да разглеждат потребителски спорове.

РЕДАКТОР: РОСИТА ИЛКОВА

Източник: https://www.actualno.com/


18136