Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Три работодателски о...
Три работодателски организации сезираха прокуратурата за проблеми с пазара на електроенергия

Три работодателски организации сезираха прокуратурата за проблеми с пазара на електроенергияАсоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до Главния прокурор на относно пазара на електрическа енергия и, по-конкретно - недостатъчното предлагане на количества от производителите на електроенергия на платформата "Ден напред". Това съобщиха пресцентърът на БСК.

В сигнала се отбелязва, че на пазара на електрическа енергия, осъществяван на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), на платформата "Ден напред" средната цената за един мегаватчас /MWh/ базова мощност за трети юли 2019 г. е била 195.40 лв. - най-скъпата в цяла Европа, като по часове достига дори до 270.04 лв./ MWh. Тази цена, според БСК, е над двойно по-висока от средната за ЕС, над три пъти по-висока от цената на електроенергията във Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84 процента над цената за предния ден (2 юли).

Според авторите на сигнала, налице е бездействие и неупражняване на задължения от лица с управителни функции в ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД и БЕХ, което се отразява като ключово значим ценообразуващ елемент на пазара на електроенергия. Това пряко се отразява на конкурентоспособността на българската индустрия, както и върху цените на всички стоки и услуги до крайните потребители. 

Работодателските организации настояват Главният прокурор да разпореди обстоятелствена проверка за установяване на фактите по случая и, при преценка за достатъчно данни за извършени престъпления, да разпореди образуване на съответните досъдебни производства.

 

Източник: https://m.novini.bg/bylgariya/ikonomika/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Работодателските организации със сигнал до Цацаров за пазара на ел.енергия

То оставаше и да има >> Няма спекулации с цената тока за бизнеса, обяви енергийният министър

Сделката с ЧЕЗ – трети дубъл

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

ДАНС и НАП ще се занимават с Доган заради ТЕЦ "Варна" (ВИДЕО)

Брюксел отправи 10 препоръки към енергийния сектор на България

Поредна далавера >> НЕК и работодатeли на нож заради търг за продажба на електрическа енергия

 

 


106091