Гражданско Движение ''ДНЕС''

Трима папи са „галѝли“ по главата кого ли не...

Трима папи са „галѝли“ по главата кого ли не...Коментар на Миролюб Борисов

От 1975 година насам, всяка година на 24 май главата на Римокатолическата църква по традиция приема българска правителствена делегация, дошла да се поклони на гроба на Свети Кирил в Рим. За последните 42 години при папата са се изредили какви ли не знайни и незнайни български политици, псевдообщественици, че дори и отявлени престъпници. Да си на посещение при Светия престол е голяма чест, но сякаш нашите държавни и обществени личности го възприемат по-скоро като рекламна кампания, отколкото като нещо свято. "Три папи са ме галѝли по главата!",  похвали се с своя стил премиерът Бойко Борисов през 2015 година по време на посещението на британския му колега Дейвид Камерън. Думите на министър-председателят предизвикаха вълна от недоволство и критики. Изглежда, че Борисов е бил прав, защото като се върнем назад в миналото ясно се вижда, че по 24 май дворът на Ватикана се превръща по-скоро в сборище на самовлюбени пуяци и вещици, отколкото на смирени богомолци.

Image result for Три папи са ме галили по главата

2017 г. Подсъдимият депутат Веселин Марешки, чиито имунитет бе взет наскоро по искане на прокуратурата, бе единственият представител на българския парламент на посещението при папа Франциск по случай 24 май тази година. Присъствието му шашна голяма част от родния елит, а днес  мнозина се питат: Защо властта чрез присъствието във Ватикана на Веселин Марешки така брутално принизява, даже унизява най-светлия ни празник?! По какъв критерий се избират и сформират официалните делегации от страна на България? Кой орган или овластена институция преценява кой да бъде включен и кой не? По заслуги и принос към нашата култура или по преданост и вярност към властта?

По всичко личи обаче, че подборът не е бил много добре обмислен, щом до негово светейшество се нареди лично Марешки. Лидерът на "ВОЛЯ" е пресен в редиците на Народното събрание, но пък има дълга и спорна биография, така че едва ли е най-подходящият народен избраник за това посещение, въпреки че е част от външната комисия. Той е с отнет имунитет за дело за побой. В момента е подсъдим, независимо, че е зам.-председател на парламента. Какво пък едва ли ще скочи на бой... папата има добра охрана! Както казва народът - Пази, боже, сляпо да прогледа!

И малко назад-2016 г. По случай 24 май начело на делегацията миналата година се оказа тогавашният министър на културата Вежди Рашидов. Странно, но и тогава гражданите се чудеха какви "дейци" на българската културата са Милена Дамянова – народен представител от ГЕРБ, Галя Захариева – народен представител от ГЕРБ, Мариана Тодорова – народен представител от АБВ, Петър Петров – народен представител от ПФ, Борислав Миланов – народен представител от РБ, Валери Жаблянов – народен представител от БСП - лява България. С какво тези хора тогава  заслужиха да посетят Ватикана на този голям празник? Самият Рашидов, както стана ясно по-късно, въпреки заслугите си като творец, се оказа пълна дупка и провал като политик.

Изводът е... Какъв ли извод, уважаеми читатели, можем да направим? Нека всеки един от нас да го направи сам за себе си, насаме, а аз ще кажа само едно: както във всички сфери на обществения ни политически  и икономически живот, така и тук в културата шефства първенющината, посредствеността, гаменщината...! И най важно - шефства и действа партийният монопол, властта на партийния апарат и номенклатурата! Това е. Това съсипа и продължава да съсипва България, да прокужда децата...! Това е убийствената, болезнената истина. Тъжна истина...

Изходът: Да се обединим и живота в РОДИНАТА СИ ДА ПРОМЕНИМ! Даже и рима има! Е, хайде! Дано! А дали ще го направим, можем ли!?! Всички да помислим, да решим и да се обединим! Защото, времето неумолимо тече...

 

 

 

 


28200