Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ТРИТЕ ИЗВОДА ОТ ДНЕШ...
ТРИТЕ ИЗВОДА ОТ ДНЕШНИЯ ВОТ

ТРИТЕ ИЗВОДА ОТ ДНЕШНИЯ ВОТКакви ще са окончателните резултати от гласуването днес е твърде рано да се каже. Но изводите от тях са напълно ясни.

Извод № 1: Българите искат промяна!

ЦИК и социологическите агенции отчитат невиждана досега избирателна активност. Критиците ни ще побързат да припомнят, че от тази година гласуването е задължително. Ние, обаче, ще им върнем репликата, че задължителността е твърде условна. Първо, защото не са никак малко хората, които така и не разбраха, че имат подобно задължение. Второ, защото санкцията за негласуване е практически неработеща. Истината е, че огромната избирателна активност не е в резултат от въвеждането на задължително гласуване, а е симптом, че обществото иска промяна.

Извод № 2: Опитите за саботиране на референдума не постигнаха целта си!

Въпреки многократните опити референдумът, иницииран от „Шоуто на Слави“, да бъде саботиран и опорочен, РЕФЕРЕНДУМЪТ Е УСПЕШЕН! Месеци наред политиците полагаха неистови усилия да провалят референдума. Месеци наред гледахме среднощни сбирки и заседания, на които се умуваше дали и кога да има референдум. Последваха действия на настоящия президент и на Конституционния съд, които орязаха наполовина въпросите за референдум, а целта отново беше същата – хората да не могат да изразят свободно волята си. Не на последно място, в сценария за саботиране на референдума се включи и ЦИК с неясните си и объркващи решения и послания към секционните избирателни комисии, както и с отказа да се поставят печати върху бюлетините за референдума. За финал, в деня на референдума нарушенията на изборното законодателство бяха стотици – масово на гласоподавателите не се предоставяха бюлетините с трите въпроса и дори имаше директна агитация от страна на чиновници и представители на политически сили да не се гласува на референдума.

На фона на всички тези саботьорски действия, българите излязоха и гласуваха. Българите казаха „ДА“ на промяната.

Извод № 3: Българите не искат мутро-олигархично управление!

Резултатите от предварителните проучвания показват, че прехваленият кандидат на управляващата партия губи изборите още на първия тур. Не по-малко прехвалените кандидати на коалиционните партньори са далеч от първите двама по резултат. Изводът е, че макар и мажоритарни, изборите за президент показват ясно червения картон, който българите издигат срещу управляващата коалиция и най-вече срещу основната партия в тази коалиция. Истината е, че резултатите са разгромяващи за управляващите. Разгромяващи са за самовлюбените им твърдения, че управлението им гради сигурно бъдеще за България. Да, има видими резултати от това управление и първият видим резултат е, че българите казаха звучно „НЕ“ на същото това управление.

Това е само първото действие от романа, описващ най-новата ни история. Във второто действие ще очакваме всички замесени действащи лица да изпълнят ролите си, както повеляват законът и моралът. А законът повелява решенията, гласувани на референдум, да бъдат изпълнени с нормативно съдържание, т.е. Народното събрание ще трябва да промени законите така, както са определили българските граждани по време на референдума. Моралът пък повелява, когато си претърпял политически провал, да подадеш оставка и да се оттеглиш от политиката. 


18674