Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Трите лица на ламята...
Трите лица на ламята ГЕРБ

Трите лица на ламята ГЕРБПозиция  на Десислава Любенова

 

През десет гори та в  десета – точно на Балканския полуостров живеела една триглава  ламя... Ламята тормозила, крадяла и измъчвала хората от села и градове и никой не смеел да и се опълчи... 27 години. Някои я наричали триглавия змей, други триглавата ламя, а по-късно просто – ГЕРБ. И така докато не дошъл снажен, смел момък и не отсякъл главите на ламята, че да отърве народа от нейното господство...

Това е една Приказка за малките деца, които се плашат в тъмното по време на режима на тока. Дотук сме я докарали през последните години – да се плашим от мрака, от отчаянието, от безнадеждното бъдеще... от всичко. Като ли, че всъщност напоследък предпочитаме да си говорим приказки, вместо да се сблъскваме с тежката реалност.... Така може би по-лесно.

Всичко това ни го доставяха и сервираха управляващите вече 27 години, особено в последните 10 с любезното съдействие и участие на ГЕРБ. А ако се позамислим, на един или друг пост лидерът на тази партия власва вече 16 години... Ще бъде ли така и в бъдеще? Със сигурност - не, явно народът се е събудил и е тръгнал със сопи, мечове и вили към ламята  Защото никой вече не може да търпи нейно безчинство, граничещо с национално предателство, безчовечна подигравка с гражданите, невероятната наглост и лъжи. Във вторник се проведе заседание на Върховния административен съд, който трябва да реши дали референдумът на народа е законен или не. Прокуратурата отсече: РЕФЕРЕНДУМЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН И ЦИК, ДЪРЖАВАТА И ВЛАСТТА ТРЯБВА ДА ГО ПРЕВЕДАТ В ДЕЙСТВИЕ! /Върховната административна прокуратура: Референдумът иницииран от Слави Трифонов е задължителен! >> Порочно са преброени бюлетините за референдума/ Изборните фалшификации и манипулации бяха ясни, толкова очевидни, че дори и предубедените признаха, че контролираният от ламята ГЕРБ - ЦИК не си е свършила работата или по-скоро си е затворила умишлено очите. Дали ВАС ще се подчини на ламята или ще отсъди в полза на справедливостта и народа ще разберем до месец.

ЗАКОНИТЕ. През последните години ГЕРБ удобно променяха изборните правила така, че да са им удобни. Юридически схеми, задънени улици, невъзможни казуси. Бъркотия и хаос за нас гласуващите и удобство за тях правоимащите. И сега в действащия изборен кодекс има десетки правни абсурди. И всички те в подкрепа и услуга на ГЕРБ, БСП и хрантутниците им. Ако някой безумец реши да оспорва резултатите, постигнати от тях, то каузата му е обречена. Чудите се защо Борисов се бие в гърдите, че партията му няма загубени избори – ето защо! Те творят правилата за собствена угода, без да се съобразяват с това, което е най-добро за държавата, камо ли за хората. Нас псетата ни яли.

Именно това се потвърждава от последните избори и от Националния референдум. В изборния кодекс не е ясно записано кои бюлетини се считат за валидни и кои не, трябва ли да са в плик или не, какво се случва с бюлетините изпаднали от плика, ами кога трябва изобщо да има плик, а печати, а квадратчета... Пълна каша, смрадлива и прокиснала! Трудно е да се разбере от обикновения човек, а дори и от юристите, потънали в праха на дебелите книги. Тези законови врътки са само и единствено, за да защитят фалшификациите на партията на Борисов и другите партийни креатури. Купуването на гласове, краденето на чували, подкупването на избирателни комисии... Това са стари прийоми за подмяна на резултатите. Всичко започва отгоре – от изборния кодекс и куците, осакатени закони, които трябва да се спазват.

ЦИК. Знаете ли, че по-голямата част от членовете на избирателната комисия са от ГЕРБ? През март 2014-а година президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който „отмята" своето задължение към новата Централна избирателна комисия, а именно да посочи нейните членове. Плевнелиев остави ДПС и „Атака" с по един член за ЦИК и даде на ГЕРБ така желаната допълнителна квота. Така тогава съотношението в комисията бе следното: ГЕРБ - 7, БСП - 6, ДПС - 2, Атака - 2, НДСВ - 1, Синята коалиция - 1. През септември 2016 г. отново Плевнелиев прави промени и на мястото на липсващите вече НДСВ и Синята коалиция се появяват членове на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ и „България без цензура“. Всички сметки показват, че коалиционните партньори имат абсолютно мнозинство в избирателната комисия и могат да вземат всякакви противозаконни решения без никой да им търси сметка. Освен...

Такъв е случаят през септември 2015-а година, когато под натиска на ГЕРБ и ДПС ЦИК нарушава изборния кодекс в ущърб на местните коалиции. Това скандално решение бе взето в разрез с изборния кодекс. ЦИК решиха за пръв път на местни избори номерацията в бюлетината за вота в края на октомври да се определя на централно, а не на местно ниво, както досега. Съвсем не случайно... Поредното грубо нарушаване на закона. Но за ЦИК всичко е позволено.

През 2016-а за националния референдум ЦИК отказаха да има печати на бюлетините, после се опитаха да забранят и печатите на изборните книжа - удобна причина за изборни манипулации. Като капак на всичко "умните глави" настояха бюлетините за референдума да са в пликове, въпреки че нямаше подобно изискване за президентските избори. Междувременно се оказа, че броят на пликовете е по-малък от този на бюлетините и на много места гласоподавателите не са могли да упражнят конституционното си право на вот. /СИГНАЛ ДО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ/

След като стана ясно, че на националното допитване са гласували над 3,5 млн. българи и, че референдумът е най-успешният от зората на демокрацията в ЦИК измислиха друга врътка. Те буквално решиха да откраднат 12 000 гласа – чрез сгрешени и подправени протоколи, с объркани чувалчета, без и с пликове... И го направиха. И ГЕРБ и парламентът бяха зад тях.

Като последен пирон в ковчега на ЦИК се оказа и машинното гласуване. Преди седмица избирателната комисия огласи, че за изборите на 26 март ще има машини само в 500 секции. Законът обаче ги задължава във всички секции да има възможност за машинно гласуване. От избирателната комисия се оправдаха, че няма време за въвеждане на специалните машини, защото... ами защото на хартия е по-удобно. Да се мами естествено.

Избирателната комисия действа като разгневена пепелянка, която съска и хапе всеки, който се опита да заплаши господаря Борисов и неговата компания.

ЛЪЖИТЕ И ПОЛИТИКАНСТВАНЕТО. След изборите на 6 ноември за цялата политическа класа стана ясно, че народът се е разбудил. ГЕРБ най-много пострадаха от този отявлен вот, защото разбраха, че хората са готови да ги изметат до дупка. Рейтингът на президент, правителство, парламент се сринаха. Така като истински хитреци в политиката от партията на Борисов решиха да играят подмолно – да защитят референдума и да го представят за свой. Министрите на продънилия се десен кабинет се надпреварваха да внушават, че застават зад гласа на народа. Те, които го саботираха по всякакъв начин – чрез объркани закони, чрез фалшификации, чрез медийни атаки...  Те застанаха зад нашия референдум! Безочие и лъжи, на които са способни само ГЕРБ и техният лидер-самодържец. Как така изведнъж хукнаха да внушават, че ще променят системата и ще въведат мажоритарния вот. Това е очевидно само на думи. На дела нито един депутат не посмя да внесе законопроект така, както народът го поиска. Ако имаха толкова желание властниците, то законопроектът на омбудсмана Мая Манолова внесен на 21 ноември 2016 г. щеше да бъде приет от тях за не повече от месец, заедно с районирането, разработено от водещи експерти в тая област. Но не би. Вместо това излязоха в Коледна ваканция. Дълга и "заслужена“ Коледна ваканция. После  забравиха за намалението на субсидията партиите, не приеха задължителното гласуване, не одобриха мажоритарния вот... Забравиха, ама напълно забравиха и трите искания отрязани от техния си Конституционен съд. Какво направиха? НИЩО! Приказките, че ГЕРБ застават зад хората се оказаха спукан, грозен балон от долни лъжи.

Колкото и да е силна ламята обаче, все още имаме възможност да я "убием“ веднъж завинаги. До месец ВАС ще обяви решението си дали референдумът е законен. Ако – да, то бъдещето Народно събрание трябва да приеме незабавно промени в изборния кодекс и да се разпусне, за да гласуваме по новите правила не по-късно от есента. Ако ли – не, то парламентът и депутатите са изправени пред една огромна заплаха – гнева на народа. Слави Трифонов, инициатор на референдума ясно заяви, че дава две седмици, за да види реални действия от страна на депутатите по отношение решенията на народа. Ако ли не отива пред парламента. Сам. След това дава още два месеца да променят всички закони, ако и това не е факт пак отива пред парламента. Пак сам. Но нали не мислите, че той ще остане сам пред сградата на Народното събрание? Защото все някой трябва да убие ламята и май това ще се окаже той Дългият, подкрепен от милиони други смели рицари!  Какъв тогава е изходът за клетите ни, горки народни представители. ИЗХОДЪТ Е САМО ЕДИН: след като забъркаха тази национална бъркотия, след като се подиграха нагло, безцеремонно и вулгарно с цяла България, след като лъгаха, замазваха и будалкаха, то сега с или без решение на ВАС трябва още в първия им работен ден да започнат промените в изборния кодекс, за мажоритарно и задължително гласуване, както и да приемат субсидията им да стане 1 лев. След това да се саморазпуснат или ДА ГИ РАЗПУСНЕМ и да се проведат веднага нови избори и по новите правила поискани от всички нас. Така ще си отдъхнем от ламята и нейните безкрайни безчинства, а в цялото царство на приказките ще се възцари мир, обич, доброта и справедливост...

Е, ДОЙДЕ И КРАЯТ  НА ПРИКАЗКАТА, НО ТЯ СЪЩНОСТ ВЕЧЕ НЕ Е САМО ПРИКАЗКА...

 21672