Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Тръмп: Oбмислям евен...
Тръмп: Oбмислям евентуални военни действия срещу Венецуела

Тръмп: Oбмислям евентуални военни действия срещу ВенецуелаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля евентуална военна операция срещу Венецуела в отговор на действията на президента Николас Мадуро да консолидира властта си, съобщиха АP и ТАСС.

 

Разполагаме с много варианти за Венецуела, не изключвам военния вариант, заяви Тръмп пред журналисти в частния си голф клуб в Ню Джърси. Преди това той се срещна там с държавния секретар Рекс Тилърсън, постоянния представител на САЩ Ники Хейли и съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър.

 

 

Правителството на Тръмп вече наложи поредица от санкции срещу Мадуро и няколко десетки бивши и настоящи венецуелски официални представители, припомня АП. Но една военна намеса би означавало изключителна ескалация на ответните мерки на САЩ, отбелязва агенцията. 

 

Президентът на САЩ отхвърли и молбата на венецуелския си колега да разговарят по телефона, съобщи Белият дом в изявление, цитирано от АР и ТАСС.

 

Мадуро отказа да се вслуша в призивите на САЩ да уважава конституцията на Венецуела, да освободи политическите затворници и да прекрати всички нарушения на правата на човека, се посочва в изявлението. "Вместо това Мадуро избра пътя на диктатурата", отбелязва Белият дом.

 

 

"САЩ подкрепят народа на Венецуела пред лицето на продължаващото потисничество от страна на режима на Мадуро. Президентът Тръмп с удоволствие ще разговаря с лидера на Венецуела веднага след като там бъде възстановена демокрацията", се казва още в изявлението. 

 

Източник: https://m.fakti.bg/