Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Тръмп обяви извънред...
Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон

Тръмп обяви извънредно положение във ВашингтонПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, се посочва в документ, разпространен от Белия дом.

Извънредното положение ще продължи до 24 януари. То идва след като властите предупредиха за заплахи за сигурността на встъпването в длъжност на Байдън следващата седмица.

 

 Новоизбраният президент Джо Байдън

Новоизбраният президент Джо Байдън

На 6 януари привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия.  Утвърждаването на гласовете от Избирателната колегия беше нарушено броени часове след призив да се предприемат действия, който Тръмп отправи пред свои поддръжници в реч, в която той ги помоли "да се борят", за да спрат "кражбата" на изборите и тръгнат на шествие към Капитолия.

Най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм са били заведени в САЩ във връзка със смъртоносния щурм.

Пентагонът е бил осведомен и за евентуални заплахи от потенциални терористи в дните преди и по време на самата церемония на 20 януари по встъпване в длъжност на избрания за президент демократ Джо Байдън. 

Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър също поиска да бъде засилена сигурността преди церемонията. Тя настоя всички молби за провеждане на демонстрации по време на този период да бъдат отхвърляни.

Превод и редакция: Винсент Тановски


 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 

 

 


143521