Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Тръмп в опожарена Ка...
Тръмп в опожарена Калифорния: Скоро ще застудее, ще видите (Обзор)

Тръмп в опожарена Калифорния: Скоро ще застудее, ще видите (Обзор)Тръмп продължава да отрича климатичните промени. СНИМКА: РОЙТЕРС


Американският президент Доналд Тръмп отново отрече глобалното затопляне по време на визита в Калифорния, където от седмици бушуват едни от най-опустошителните пожари в историята на САЩ. “Не мисля, че учените разбират какво се случва с климата”, каза Тръмп пред официални лица. “Скоро ще застудее, ще видите”, продължи той.

Изявлението на президента бе в отговор на твърдението на губернатора на щата Гавин Нюсъм, който е демократ, че климатичните промени са реални и влошават убийствените пожари в щата. Тръмп се подразни и хвърли вината на лошото управление на горите в щатите Калифорния. Орегон и Вашингтон. “Когато дърветата падат, скоро те стават много сухи, направо като кибритени клечки. И могат да избухнат. А също и листата. Когато на земята има сухи листа, това е гориво за пожарите", обясни лидерът на САЩ.

Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън нарече Тръмп “климатичен подпалвач” заради упорството му да отрича глобалното затопляне. “Ако дадем на един климатичен подпалвач още 4 години в Белия дом, защо се чудим, че Америка е обхваната от още повече пламъци”, посочи Байдън.

Горските пожари до момента са изпепелили над 2 млн. хектара земя, а хиляди хора останаха без покрив. Жертвите са поне 36, а броят на безследно изчезналите расте с всеки изминал ден.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


136767