Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ТУК животът ни идва ...
ТУК животът ни идва в повече! (ОБНОВЕН)

ТУК животът ни идва в повече! (ОБНОВЕН)Коментар на Серафима Евгениева – експерт статистик, гр. София

 

Устойчива и нескончаема бедност, тревожност и депресия, липса на перспективи и хронични страхове – това е дневният ред на българското общество.

В тази действителност съвсем закономерно се вписва и зловещата зловещата статистика на Евростат.

Средно по двама българи на ден отнемат живота си, като през 2015 г. броят на самоубийците у нас е бил 682 души, от които 523 мъже и 159 жени.

Годишно около 3000 българи посягат на живота си като съотношението на неуспешните опити към успешните е приблизително 4:1.

Нека си припомним, че всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност. Бруталните материални лишения удрят почти всяко семейство.

Близо половината от опитите за самоубийство, както и реализираните опити /около 45 %/, са заради психически проблеми и конфликти в семейството, другата по-голяма част са заради тежки социални и финансови проблеми.

Тежестта на продължилата десетилетия криза очевидно се стоварва с пълна сила върху домакинствата.

Разходите за битови нужди, дрехи, основни храни, медицински и образователни услуги са  толкова свити, че ежедневната битка на милиони хора е очевидно  за едното оцеляване.

Пандемия! Причините за вълната от самоубийства са главно в общественото отчаяние и издевателската политическа система, обслужваща властимащите и техните близки, за сметка на всички други хора. Влудяваща е бедността и мизерията на огромни слоеве от населението, особено извън София, финансовите задължения (главно при кредити), ужасяващото състояние на здравеопазването (почти всички българи са болни) и образованието (40% от учениците са функционално неграмотни), сривът в областта на психичното здраве на обществото (около 1 млн. души, имат някакви психични проблеми). Това са като че ли основните характеристики на нашето съвременно българско общество.

Какво правят политиците по въпроса?

О, те са горди от това, което са постигнали! Икономическа стабилност, намаляваща безработица, санирани блокове, построено метро и магистрали, безкомпромисна борба с корупцията. Почти благоденствие и просперитет! И всичко това е дело на управляващите.

През 2013-та шестима българи се самозапалиха в знак на протест срещу бедността в страната. Да дадем за пример 53-годишният Венцислав Асенов от Раднево.

„Бяхме отчаяни. Баща ми наскоро загуби работата си. Ние не можем да плащаме сметките си и задълженията си. Баща ни страдаше, защото не можеше да изхранва семейството си“, разказва Тихомир – син на загиналия Венцислав.

Точно по това време Бойко Борисов бе подал оставка, а само два два месеца след това отново се кандидатира за властта.

Попитан от репортер на Си Ен Ен защо хората се палят заради бедност, Борисов обяснява колко е горд от първия си мандат, посочвайки, че управлението на ГЕРБ е завършило редица важни за страната проекти. В края на интервюто си Борисов смотолеви, че вече е имало ден на траур в памет на жертвите от самозапалванията в страната. Това е. Станалото - станало. Който издържи-издържи. Животът продължава и управлението също...

Политическата кариера на Борисов - също. Вече сме в третия му мандат.

А хората живеят все така лошо и мизерно. Хиляди домакинства едвам свързват двата края. Голяма част от пенсионерите са оставени на хляб,вода и млекце . Болници фалират, а в редица градове и особено в селата забравени от Бог и държава българи са оставени на естествения подбор. Мнозина не издържат... и избират края.

Действително времената със самозапалванията отминаха. Хората сега „избират“ да отлетят на небето като се бесят чрез скок от високо, с корозивни вещества (сода каустик, каналин) и т.н. Дълбока и потресаваща трагедия. Неописуема.

Втори месец един достоен българин гладува и върви към смъртта. Николай Колев-Босия избра да заложи живота си като крайната форма на протест, срещу безобразията на един от министрите от кабинета Борисов 3 и за разпускане на парламента.

Искрено се надявам, че той няма да стане част от поредната зловещата картина в България.

Стотици българи всяка година избират смъртта, по своите си причини. Губят битката с действителността, с живота. За тях разбират само най-близките им.

За зловещите статистики на България властта не носи отговорност. Доказа го!

България се топи, след малко повече от 20 г. населението на страната ще бъде по-малко от 6 млн. души. За година населението е намаляло с 52 000 души. Лидери сме по смъртни случаи при катастрофи - 96 жертви на 1 милион души население. 12 хил. деца са отпаднали от училище за последната година. 2/3 от тях са заминали за чужбина.

Отговорни за тази трагедия няма! Няма и да има. За ТЯХ, смъртта и изчезващата държава са само статистика.

На ТЯХ не им пука за умиращи майки и деца, за млади хора оставени без път и посока в живота, за онкоболните лишени от адекватно лечение, за възрастни и самотни хора гаснещи тихо и полека.

Време е да търсим своя лек. Да изберем нова посока и хора, които имат човещина и морал. Хора, които се борят другите хора в държавата да имат цел и светлина в живота.

Иначе смъртта е наоколо! При нас е.

 

 

 


71594