Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Тука има – тука нЕма...
Тука има – тука нЕма гласуване в чужбина. А.... референдума?

Тука има – тука нЕма гласуване в чужбина. А.... референдума?Позиция на "ДНЕС"

 

Поредният скандал разтресе държавата тези дни. Този път повод станаха злополучните предложения за промени в изборното законодателство.

Да оставим настрана въпроса дали изобщо е работа на едно служебно правителство да се занимава с предложения за законодателни промени. Не че е забранено, но не е сигурно доколко е редно това да се случва.

Правосъдното министерство пусна духа от бутилката, като публикува за обществено обсъждане законопроект, въвеждащ принципа на уседналост и за парламентарните избори (бел. ред.: принципът съществува в Изборния кодекс по отношение на изборите за Европейския парламент и за местна власт).

Медиите гръмнаха, всякакви социолози, политолози и прочее „лози“ плъзнаха по екраните да обясняват трябва или не трябва да имат възможност българите зад граница да гласуват, ако не са живели в страната поне три месеца. Изобщо, на народонаселението отново беше дадена тема за размисъл и спорове из социалните мрежи.

Ден по-късно министърът на правосъдието се разграничи от спорните текстове, изтегли законопроекта и уволни чиновника, набеден за основен виновник за скандала. Радините вълнения, обаче, не приключиха. Напротив, разраснаха се, а дискусията се прехвърли върху това има ли намеса на президентския правен екип и, ако да, дали тя е легитимна и коректна.

Цялата тази история прилича на буря в чаша вода – поредната буря, с която се опитват да приспят обществения интерес към други важни теми.

Ясно е, че каквито и законодателни промени да предложи служебното правителство, тяхната съдба ще зависи от бъдещото парламентарно мнозинство, а то е такова, че едва ли ще прегърне с ентусиазъм идеите на настоящия кабинет.

Ясно е, че президентският екип има пръст в цялата работа, както е ясно, че няма нищо осъдително в това. Защото Президентът носи отговорност за действията на служебното правителство и той е този, който реално осъществява изпълнителната власт в държавата към днешна дата. В този смисъл, негово е правото да провежда политики, които смята за важни, във вид, който импонира на неговите виждания за развитие на обществото.

Не на последно място, ясно е, че българското изборно законодателство се нуждае от сериозна реформа и дебат по основните проблемни зони в него не е излишен.

Проблем с гласуването в чужбина и, най-вече – в Турция, има! Но не бива покрай сухото да горим и мокрото, а трябва да се потърсят такива решения, които да не лишат българите зад граница от конституционното им право да гласуват. Едно такова решение, например, е обособяване на избирателен район „Чужбина“.

Опитите да бъде обявен в неконституционност принципът за уседналост са доста оборими. Най-малкото, никой не е обявил за противоконституционно съществуването на този принцип при изборите за Европейски парламент и за местна власт. Щом се приема за конституционно допустимо прилагането на принципа за два вида избори, няма логика да не бъде допускано разпростирането му и върху парламентарните избори.

Необходимо  е, също така, да се проведе обществена дискусия за това дали е редно живеещи и плащащи данъци извън Родината, да имат право да определят как и от кого страната ни да бъде управлявана. Да не говорим, че често тези хора дори не знаят български език! Тук е мястото да бъде поставен и въпросът за двойното гражданство, който също е част от проблема.

Важен въпрос, по който като че ли има обществен консенсус, е този за образователния ценз. Мнозинството от българите са на мнение, че хора, които не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват до 16-годишна възраст, не би трябвало да имат право на глас. Много често борците за граждански права цитират Конституцията едностранчиво – само в частта й за правата, но пропускат частта със задълженията. А всички български граждани, освен права, имат и задължения. Едно такова задължение е да учим до 16-годишна възраст и да притежаваме минимална степен на грамотност, вкл. обществена грамотност. Уви, огромна част от най-постоянните гласоподаватели попада именно в графа „липса на грамотност“, а това естествено повдига въпросът как на база собствената си неграмотност правят грамотен избор. И как този „грамотен избор“ се отразява на управлението и състоянието на държавата ни въобще?!

Когато говорим за промени в изборното законодателство, няма как да пропуснем и радикалната промяна на изборната ни система – преминаването от пропорционална към мажоритарна такава. Само преди няколко месеца БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД се произнесе категорично по трите точки от референдума! Само преди няколко месеца БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ясно каза, че иска да избира представителите си в парламента на мажоритарен принцип. Или иначе казано: БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД иска да упражнява пряко избирателното си право, а не опосредствено – чрез решения на партийните централи, редящи изборни листи пълни със стари муцуни и възпроизвеждащи по този начин политическото статукво. Това каза народът!

И след като политическата класа отказа да промени правилата в предния парламент, то е очевидно, че май политиците не са го чули, а дали в новото събрание чуваемостта към народа ще е факт, предстои съвсем, съвсем скоро  да разберем! Засега е очевидно, че нямат и грам желание да се съобразят.

С типичната си амнезия, водеща до периодична загуба на памет, лидерът на ГЕРБ засега като че ли по-скоро забравя какво говореше наляво и надясно по села и градове през цялата предизборната кампания относно референдума: "Ние трябва да се съобразим с волята на 2,5 млн. българи“, "ние трябва да приемем решенията на референдума и да се саморазпуснем" и все подобни заклинания. Очевидно всичко това е изречено под моментното въздействие на мнимо възторжено опиянение и любов към народа и Слави Трифонов, защото сега същият този Бойко Борисов прави програма на правителство с т.нар. патриоти, но някой от вас да е чул да казва нещо за референдума и клетите нас 2,5 млн. българи? И дума не се обелва. Пълно мълчание. Нали е ербап мъж, нали е отговорен, честен политик, нали държи на думата си?! Е, защо тогава не поставя референдума като основно условие за сформиране на бъдещата власт пред триото Симеонов, Каракачанов, Сидеров? ЗАЩО? Ясно е защо. Защото националистите, като чуят за мажоритарни избори, 1 лев субсидия и задължително гласуване, се разболяват от три едри шарки накуп... и бягат като черна котка от бял котарак...!

Тук идва времето на действията, а не на приказките и развръзката предстои. В скоро време ще видим, Борисов принципен и честен политик ли е, заставайки наистина зад близо 3 млн. българи и изпълнявайки предизборните си обещания да направи всичко, за да изпълни решенията на референдума, или е обикновен лъжец и демагог, флиртувал с темата "Референдум", само и само да прелъсти някой и друг глас за спечелването на така важните за него избори. Хм. Е, ха сега ще видим.

Пролетта дойде отдавна, пролетният бал свърши и идва време маските от него да се свалят... Иначе, иначе... май ще идва ДЪЛГИЯ...

 

Вижте и други материали по темата:

Бойко, ти обеща! Време е за референдума... Няма място за умуване! Изпълнете волята на хората! - Коментар на "ДНЕС"

Бойко Борисов - спасителят като национален герой  -  Коментар на Вихър Бойчев

Слави и триглавата ламя - Коментар на Десислава Любенова

Продължава борбата за референдума - Становище на "ДНЕС"

Защо Слави Трифонов не направи партия и не участва в изборите? - Коментар на Вихър Бойчев

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците 

Стефан Манов: Промените в изборното законодателство са политическа поръчка 

Правосъдното министерство предлага ограничения за гласуване от чужбина за всички избори 

Служебният кабинет се разграничи от промените за вота в чужбина 

Служебното правителство изтегли проекта за уседналост на вота в чужбина

Цветан Цветанов: ГЕРБ застава зад волята на 2,5 млн. българи за мажоритарен вот

Цецка Цачева: НС е длъжно да приеме решение за референдума

Бойко Борисов, ГЕРБ: Ако съдът признае референдума, НС да промени избирателния закон, да се разпусне и отново да се проведат избори

 

 

 


25161