Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Турция се готви да п...
Турция се готви да проучва за нефт и газ в Черно море

Турция се готви да проучва за нефт и газ в Черно мореВ първата половина на юли Турция ще започне проучвания за нефт и газ за пръв път със собствен сондажен кораб в Черно море, заяви турските енергиен министър Фатих Дьонмез в телевизионно интервю. Турският енергиен министър Фатих Дьонмез съобщи, че проучванията ще започнат в морския участък „Туна – 1“ край бреговете на Ерегли, област Зонгулдак. 

В пристанището на Трабзон е завършено поставянето на сондажната кула на кораба "Фатих", която беше демонтирана при преминаването му през Босфора от Средиземно към Черно море, уточни Дьонмез. 

Според турския енергиен министър специалистите от държавната компания "Турски петроли" са обнадеждени от наличните сеизмични проучвания. Той допълни, че Румъния е открила някои находища в полета близки до турската морска зона, а продължават и сеизмичните проучвания в България. 

Фатих Дьонмез припомни, че в миналото Турция е направила 10 сондажа край бреговете си, както и 5-6 дълбоководни сондажа в партньорство с международни фирми.

По-рано турският енериегн министър беше съобщил, че дълбочината на сондажите, които корабът "Фатих" ще проведе, ще бъде около 2 км. под морското равнище. Това ще бъде първото дълбоководно проучване за „черно злато“ на кораба в Черно море. По-рано съдът беше използван в Средиземно море, където проведе 4 сондажа в продължение на 2 години, включително и в спорната зона около Кипър. След завършване на работата си на юг, корабът премина подготовка от 1,5 месеца за новата си задача в истанбулското пристанище „Хайдарпаша“. 

След като беше модернизиран, спуснатият на вода през 2011 г. в Южна Корея кораб понастоящем е сред пет кораба в света от шесто сондажно поколение.

 

Източник:  https://bnr.bg/


129159