Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Турски корнишон. Дир...
Турски корнишон. Директно от управляващите!

Турски корнишон. Директно от управляващите!Мими Миткова – експерт на Гражданско движение „ДНЕС“, гр. Добрич

 

90% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос. Признават го самите производители. Ядем чушките, доматите и краставиците на Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония...

Според бранша, за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци у нас намалява 10 пъти.

Кой съсипа българската продукция? Със сигурност не са дъждовете, глобалното затопляне и ланския сняг.

Преди 30-тина година България е била лидер в земеделието и селското стопанство. Е вече не е така. Сега сме в другата крайност и на края. На опашката. Както впрочем в огромно количество показатели и критерии.

Така, така българинът докато си блее пред салатката и ракийката, върволицата управляващи партии по ред на номерата присвоиха земята, обезлюдиха селата и раздадоха балите с пачки на отбрани свои хора.

Related image

Политическата мафия казва какво да ядем. Какво да пием и кога да мрем...

България е страната с най-бързо обезлюдяващите се селски райони в света. Според прогнозата на Фонда на населението към ООН, до 2050 година селското население ще намалее до 800 хиляди, а делът на селските жители в общото население ще спадне от 26% към момента до едва 14%. За същия период селското население на Полша например ще намалее незначително. Експертите на ООН предвиждат, че през 2050 година всеки трети поляк ще продължава да бъде селски жител. Случайно ли е тогава, че вече целогодишно българите консумират внесени от Полша ябълки, лук, картофи.

 Image result for села в българия обезлюдени

От хубавото ни и богато, (но вече съсипано от комунистите и техните сини наследници) село всички се разбягаха. Даже ромите отказват да стоят и да прибират урожая. Реколтата остава в ръцете на молдовци и виетнамци. Властта много държи да внасяме работна ръка от чужбина. Някак по-авторитетно е. Когато киргизстанец или молдовец ти откъсне ябълката и тогава и правителството отчита покачване на жизнения стандарт. Все едно много богати и заложни сме и други ни работят!?! Пък и мачкайки и убивайки родната продукция управниците дето сме си избрали правят и услуга на братята китайци, индийци, македонци, египтяни и какви ли още не... На целия свят правят услуги.

Половин Съветски съюз хранехме, а сега арпаджикът ни е директен внос от градините, опасващи Великата китайска стена. По Великден ядохме и агнета прясна доставка от Ирландия.

Важно е едни хора да вземат комисионни и да лапнат субсидиите. Селското ни стопанство е копие на латиноамериканските ферми, където печалбата е съсредоточена в ръцете на малцина, а останалите производители водят жалко съществувание.

За никого не е тайна, че тесен и избран кръг производители-милионери имат лобита във всяко правителство. Неравенството между големите и малките фермери е чутовно голямо.

Неприятна изненада обаче им поднесе ЕК в Брюксел с решението си да намали евросубсидиите за едри земеделци.

Новата идея засегна силно България, която според доклад на европейския парламент е държавата с най-голяма концентрация на земеделска земя в малко на брой едри собственици и ползватели. Според данните 1.5% от стопанствата управляват повече от 82% от общата земя в страната. В момента ЕС отделя 59 млрд. евро за земеделски субсидии годишно, от които около 1.2–1.3 млрд. евро са за България. Получатели са основно зърнопроизводителите.

 Image result for субсидии за селското стопанство

Тези милиарди евро от Европа видяха сметката на шопската салата и бостана. Къде ти патриотизъм в правителството, когато потокът на парите е канализиран към избрани джобове.

Нормално ли ви се вижда полският фермер за една година да получава толкова, колкото за същата продукция българският ще вземе за 40 години. Не е нормално! Шокиращо е!

Тотално поражение върху земеделието и селското стопанство нанесоха всички правителства в последните три десетилетия. И червените и на СДС-то на Филип Димитров и царистите, а за бате Бойко въобще да не говорим... Липсата на адекватна държавна политика дава своите резултати.

Средно за година българинът изяжда около 46-50 кг плодове и между 68-73 кг зеленчуци. Почти нищо от това не се е родило тук!

 Image result for зеленчуци, цени, пазар

Обаче ДФ „Земеделие“ има програмен период 2014–2020 г. със схема и мерки на директни плащания към земеделските стопани.

А ето я равносметката:

Внесли сме 213,3 хил. тона зеленчуци, изнесли сме 34,1 хил. тона.

Внесли сме 262,6 хил. тона плодове, изнесли сме 36,1 хил. тона.

От началото на програмния период 2014–2020 до този месец стопани са получили 4,75 милиарда лева субсидии!

Яжте молдовски лук и плачете! Някой хубавичко се е нагушил за наша сметка.

Тонове стока пристигат у нас без да бъдат подложени на необходимия санитарен контрол. Каквито ни политиците, такава ни и храната. Боклук!

Преди 4 месеца гръцките власти взеха драстични мерки, след като заловиха 4 турски тира със зеленчуци, пълни с пестициди. А в България? Да сте чули някой държавен орган да е реагирал някога? Блъскаме се с отровите, че и луди пари даваме.

Плодородната българска земя вече не ни храни. Тя е за политическо ползване.

За нас е турският корнишон! И дъждът, който измива престъпното управление на ГЕРБ, Патриотите и присъдружната им слугинска БСП.

 

Вижте и други материали по темата:

Диагнозата на селското ни стопанство е прохождане след тежка травма

Ненаситни: Производителите са ни набутали 12 хиляди тона палма в млечните продукти, а сега ни удрят и с цената

Може ли да станеш милионер от земеделие в България?

Плачевна гледка: Роми превзеха села в Северозапада, българските западат пагубно

Само това ли...!?* >> С 3,6% поскъпнаха производствените цени в ...

Българинът не ще на германското поле, иска да работи за пари ..

Обслужване на олигарси * >> ЕС финансира голям проект на Кирил Домусчиев

 

 

 

 


69492