Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Творците на България...
Творците на България надигат глас >> Писателят Захари Карабашлиев: Живеем в едно от срамните времена на България

Творците на България надигат глас >> Писателят Захари Карабашлиев: Живеем в едно от срамните времена на БългарияЗнам, че от мен най-малко се очакват песимистични послания, но това е такова. Изисква се голяма самодисциплина да потискам всичко, което мисля за моралното свлачище, върху което сме принудени да се задържаме пряко сили повечето що-годе нормални хора в България... за тази ценностна хавра.

Не че мнозинството тук сме без кусури, пази боже! Но след цялата тази свинщина от последните седмици, която дори не мисля да споменавам тук, ще кажа това: живеем в едно от срамните времена на България.

 

Срамни не толкова за “тая повилняла сбир от вълци и кози…” (Яворов, “Родина”), а за тези от нас, хора на словото, интелектуалци, общественици, които уж имаме какво да кажем и имаме трибуната да го кажем без да ни пратят в Белене, но мълчим и сумтим по най-важни теми, защото те не ни засягат пряко.

 

Е, мълчете достатъчно дълго и ще Ни засегнат. Един по един.

 

В случай, че не сте го разбрали -- злото настъпва. И дори не се бори с нас, защото ние не се борим с него. А и защото се е мултиплицирало на всяко ниво, ерозирало е най-фундаментални човешки устои, а и вирее в метастази там, където доброто бездейства.

 

Вазов е прозрял силата му отдавна: “по-зло от оръжие стои в нашта власт - Апатията!” Познато, нали? Апатията.


И ако трябва да завърша с някакво възможно решение, то може би е: всеки е способен да направи своя избор злото да не властва чрез него.

Това е.

Хубава седмица!

 

Писателят Захари Карабашлиев, Фейсбук

 

 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

 

 Елена Гунчева: Къде е границата на овцете?

След 10 години власт на ГЕРБ: Годишният доклад на Българския хелзински комитет констатира тежък натиск над журналисти, медии, съд и граждански сектор

Има такава държава..., но тя е цялата в пламъци

PR експертът Любомир Аламанов: Ако сами не потърсим отговори на тези въпроси, защо живеем в тази държава?

Брутално: Бизнесмен разказва за Петьо Еврото, Пеевски, прокуратурата и опита за кражба на фирмата му
129223