Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Твърдение за "Артекс...
Твърдение за

Твърдение за "Артекс": Не искали да обсъждат "Златен век", защото политиците са с тяхОще преди да изтече разрешителното за строеж на "Златен век" към ноември 2017 година, опитах да се свържа с "Артекс" и да поиска среща, но получил отговор, че е безпредметно, защото "политиците са с тях". Това заяви един от представителите на Инициативен комитет "Лозенец" - организацията, която се противопостави на законността на проекта „Златен век“ в столичния квартал "Лозенец", осъществяван от нашумялата със сделките за апартаментите на Цветан ЦветановЦецка Цачева и Вежди Рашидов строителна фирма "Артекс".

По думите на Башур става въпрос за младия архитект Мирянов (част от ръководството на "Артекс") и заявеното го има писмено, тъй като водели голяма кореспонденция. "Аз съм член на ГЕРБ. От година и половина съм изключително разочарован от начина, по който се показва прогнилият бизнес и политическият модел", каза Башур и добави, че Мирянов и публично е казвал, "че и Фандъкова, и Здравков са с тях и одобряват проекта".

Общинският съветник и също част от Инициативен комитет "Лозенец" Войслав Тодоров упрекна ДНСК, че едва на шестата проверка строителняит надзор е разбрал, че строителят, инвеститорът и надзорът са един и същ човек (бел.ред. - на 29 март ръководителят на ДНС арх. Иван Несторов каза, че това са различни по име фирми, но зад тях стои един от собствениците на "Артекс" - арх. Весела Мирянова). По думите на Тодоров това показва, че проверките на ДНСК са тотално формални и целят узаконяване на един незаконен строеж, като общинският съветник определи за абсурдно ДНСК да се оправдава със съда с думите: "Как така те искат съдът да ги задължи да си свършат работата?". Той настоя арх. Иван Несторов да си подаде оставката, както и зам.-регионалният министър Валентин Йовев (бел. ред. - Йовев праща тълкувателно писмо до Столична община, според което разрешителното на "Артекс" е валидно). Йовев заблуди инвеститора, ДНС и главния архитект на София, че разрешителното е валидно до 2020 година, което не е така, подчерта Тодоров.

Всички повтаряха, че разрешителното е валидно по силата на поправката "Артекс"(бел. ред. - от 25 януари, 2017 година в Закона за устройство на територията, според която строителни разрешителни за първа и втора категория обекти важат 10 години, а не 5, както беше дотогава) до скандала с апартаментите, когато стана ясно, че ще лъсне лобизмът и промениха версията си, но истината е, че разрешителното е изтекло и това беше потвърдено от главния архитект на София Здравко Здравков, частично и от Несторов, който каза, че не може да спори с главния архитект, продължи общинският съветник. А Башур добави, че има двоен стандарт, защото съседната на "Златен век" сграда имала надградена тераса, но ДНСК я разрушили цялата.

Третият от членовете на Инициативен комитет "Лозенец" и бивш зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров съобщи, че е имал среща с омбудсмана Мая Манолова, която е потвърдила правотата на гражданите и е обещала съдействие за среща с регионалния министър Петя Аврамова. Манолова дори обещала да дойде на следващия протест в Лозенец – от 18:30 часа на 3 април (сряда), като мотото на протеста ще е срещу институционалното безсилие и корупцията в държавата специално в строителния сектор.

Искания на Инициативен комитет "Лозенец"

1. Иван Несторов и Валентин Йовев да подадат оставки, защото трябва да осъществяват контрол по казуса, но година и половина доказват, че не могат да го правят безпристрастно.

2. Да спре строителството и да се разруши незаконно застроеното, след което да се преработи проектът съобразно Общия устройствен план (ОУП). Войслав Тодоров уточни, че незаконно е всичко построено след изтичане на разрешителното за строеж. По думите му, към изтичането му т.е. ноември, 2017 година, обекът е бил на кота нула т.е. на ниво изкоп.

3. Среща с регионалния министър Петя Аврамова, от която да поискат тълкувателно становище дали поправката "Артекс" има ретроактивно действие (важи със задна дата).

 

Редактор: ИВА ИВАНОВА

Източник: https://www.actualno.com/sofia/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Гражданите искат ДНСК да бутне незаконната част от ”Златен век”

Горанов опростил 20 млн. дълг на “Артекс” към НАП, месец преди гербаджиите да вземат евтини апартаменти

ВИЖТЕ ТУК ПОСЛЕДНИТЕ РАЗКРИТИЯ ПО АПАРТАМЕНТГЕЙТ, СКАНДАЛЪТ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ) >>>

 

 94756