Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Тъпотията... като сп...
Тъпотията... като спасителка на властта

Тъпотията... като спасителка на власттаКоментар от Миролюб Борисов

 

Дни наред вече гърми скандалът с арестуваните журналисти от „Биволъ“. Покрай това се разчу навсякъде и за публикацията, разкриваща гранд корупция с еврофондове.

 

Image result for Journalist

Журналистите Димитър Стоянов от „Биволъ” и румънецът Атила Биро от „Райз проджект Румъния” 

Откъдето и да го погледнеш случаят е повече от скандален и говори за разпад на всички възможни равнища на държавата и нейните институции. Моментът никак не е подходящ за подобни развития, защото кризата при Борисов 3 стремглаво се е устремила към връхната си точка.

И затова пак е време за театър. Поредният и отрепетиран. Драстичен.

На сцената този път е пуснат шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Както е казал народът: По-тъпо нещо от оправданията на един полицай е само самият полицай. А Спиридонов се справя с мисията... и тотално привлича вниманието на целокупната публика.

Надълго и нашироко се извинява, оплита се..., после иска да му се извиняват, междувременно пак маже и замита от сутрин до здрач поредната некадърност на службите. Овъртолва се в лъжи, откровени неистини, показва и изключително ниски нива на заложби... Разделя ни. На ХОРА и граждани. Разбирай – ХОРАТА са шефовете в МВР и те са недосегаеми. Всичко останало са... "гражданите". Та към въпросните граждани са включени и журналистите. Ама онези – нахалните, дето не са от „нашите“ медии. Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ и румънският му колега Атила Биро се оказват грешници.

 

 

Веднъж – пъхат си носовете там където не им е позволено, втори път – не разказват правдоподобно случката от нощта на задържането си, т.е. лъжат, уронвайки престижа на МВР и трети път – попречили са на служителите на реда да арестуват престъпниците, появявайки се на местопрестъплението...?!?

Шефът на ГДБОП послушно изпълнява спуснатите му партийни задачки, които естествено не са свързани с разкриване на знакови престъпления. Свързани са с медийна пушилка. Размиване на отговорността. Замитане на следите. Обикаля Спиридонов телевизии и медии и се оплаква жално, жално, че го записали и пуснали записа. Иначе казано – недосегаем е той и се ядосва, че някой не мълчи, т.е не е уважил недосегаемостта му...

И третират го едва ли не  като обикновен гражданин моля ви се...

Признавам голяма дандания стана. И поредното театро е на нужното ниво. Покрай всичко това там някъде затъна в нашата държава и думата КОРУПЦИЯ, там някъде потъна и разследването на „Биволъ“.  

 

Биволъ

14 септември в 9:35 ч. · 

Още в деня на публикацията #ДжиПиГейт предупредихме МВР, че от сградата на Джи Пи Груп на Черни Връх се изнасят документи. И какво мислите, че стана? Нищо. Няма качулки, няма обиски, няма закопчани с пранги крадци на еврофондове. Два дни изнасяха и горяха документацията без нула внимание от компетентните органи. Сами проследихме къде я горят. Уведомихме МВР и колегите Димитър Стоянов и Атила Биро тръгнаха натам. В полето до Радомир, към 8 вечерта, полицаите изскочиха от храстите, тръшнаха ги, закопчаха ги с белезници и им взеха телефоните. 
Следва пълен полицейски абсурд. Три часа полицаите установяват кои са, макар колегите да са се легитимирали веднага като журналисти. Установяват, но не им връщат телефоните. От редакцията на втория час без връзка започваме да звъним. От полицията в Радомир и в Перник ни отказват информация къде са и какво става с тях. От София получаваме информация, че не били задържани, а отведени за обяснения в Радомир. Това се оказа невярно, има протоколи за задържане. Намесва се румънският консул и посред нощ тръгва към Радомир. Чак в 4 сутринта възстановихме връзката с колегите. 
Въпросите тази сутрин са много. Кому беше нужен този среднощен екшън? Защо МВР не спазва правата на хората да направят едно телефонно обаждане и да се изясни ситуацията. Защо ни излъгаха, че не били задържани? 

 Ð¡Ð½Ð¸Ð¼ÐºÐ° на Биволъ.

 

А ТУК става въпрос за мащабна и всеобхватна корупция с европроекти и пари, излизащи от скритото счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании.

Става дума за институции и политици на хранилка, за отклоняване и изпиране на пари..., за мащабна престъпна схема с всичките ѝ измерения... Накратко - става дума за добре смазана машина за правене на пари, която може да работи само и единствено под голям политически и полицейски чадър.

Та два са силуетите, които се открояват в цялото разследване на „Биволъ“, подплатено с документи. Те са на двамата приятели - Бойко Борисов и бензиновия монополист Валентин Златев.

Вече близо седмица няма коментар по случая от страна на премиера. Единствено един намек, долетял от Америка. „Всеки ден се пишат лоши неща за мен“, рече Борисов. Разбирайте - лошите и неприятните неща са "фалшиви" новини и за тях Бойко Борисов... НЕ е Бойко Борисов, а за добрите, ех, за добрите Бойко Борисов е Бойко Борисов  .

Гигантската корупция си я отглежда властта и полага усилия да цъфти и разцъфтява, чрез нейните поставени едри фирми и бизнеси. Някак си положението сякаш стана  като “Крадецът вика: Дръжте крадеца!“.

Неудобно се получава вече за недосегаемите... При такъв скандал с арестувани журналисти тръгнали по следите на ГРАНД далавера свързана с добър приятел на премиера, трябва да се избира по-малкото зло. И в този момент най-добре е МВР-то да си се излага, защото и без това няма накъде повече и най-добре е и шефът Спиридонов да вдига врява за накърнените му права и свободи - негови и на подопечната му служба. Най-добре докато всичко отшуми.

И ето - да, случаят както всички подобни в нашата страна започна да отшумява. Нека мине още малко време. Да се унищожат всички документи, да се намери кой да поеме отговорност като изкупна жертва и да се заметат следите, всичките... Едва тогава ще започне и някаква уж истинска проверка..., та докато стигне до Борисов, Златев, Пеевски... да загасим лампите. Преходът отдавна свърши! Преди живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава!

Незавидно, нали...? И обидно, нелепо.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

#ДжиПиГейт: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми

Шефът на ГДБОП поздрави полицаите, задържали журналисти

Брутална арогантност!* >> Шефът на ГДБОП за арестуваните журналисти: Не дължа извинение на никого

Джи Пи Груп: Не сме горили документи, замесват ни в манипулации

Слави за арестуваните журналисти: Да гасим лампите и да закриваме

Случаят със задържаните журналисти влезе и в чуждите медии

Шефът на Биволъ: Има чадър над Джи Пи Груп. Имаме документи за подкупите

ГЕРБ води война с народа, смята журналистката

Случаят "Биволъ": Вместо лошите пернишката полиция арестувала жалбоподателите

Слави Трифонов: Прокуратурата да каже кои са в най-голямата ОПГ

 

 

 


76551