Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Тъжни размисли и стр...
Тъжни размисли и страсти на 24 май

Тъжни размисли и страсти на 24 майАвтор: Д-р Силвия Сиракова–Гвозден

Към края на месец май сме. На втория ден от май се чества Свети княз Борис I Покръстителят, а на 24 май е най-обичаният от всички българчета празник – Денят на славянската писменост и просвета. Празникът на Светите братя Кирил и Методий.

 

Но! Винаги е по-важно това, което се случва след „Но-то”! Така е и със сегашната българска просвета и нейните фамозни чиновници и емисари, които се правят на „по-католици от Папата” и на политически коректни към всички, само не съм сънародниците си либерали. Ето какво измислиха от безродния „мозъчен тръст” на Министерство на образованието и просветата.

Цял раздел „Човекът в българския свят” отпада от учебниците по литература за шести клас, а с него отпадат и емблематични произведения на български автори.

В края на миналата година бяха публикувани програмите за 1-ви и 5-ти клас, а сега Министерство на образованието публикува новите учебни програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас. Най-сериозни са промените в учебниците по литература за 6-ти клас.

От учебниците изпадат „История славянобългарска”, „Къде си вярна ти, любов народна” и „Хубава си, моя горо”, „Вятър ечи, Балкан стене”.

„Хайдути” на Ботев се мести от 6-ти в 5-ти клас. От учебниците за 5-ти клас отпаднаха „Родната реч” на Вазов и „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”. Тези две произведения не ги виждаме нито в 6-ти, нито в 8-ми клас.

Началният текст на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски, който в момента се изучава в шести клас, не е предвиден за изучаване в новата програма. Учениците няма да обогатяват знанията си за Паисий Будителя, нито за образа на Балкана.

„Това е безкрайно значимо, защото с тези жестове на неглижиране и зачертаване на такива фундаментални за българското самосъзнание текстове се преструктурира националното мислене”, смята Цецка Петрова, учител по български език и литература в 119 СОУ.

Вместо тези текстове в 6-ти калс са добавени „Робинзон Крузо” и „Моето семейство и други животни”.

В осми клас ще се изучават произведенията от Златния век на българската култура „Азбучна молитва”, „За буквите” и „Пространно житие на Константин-Кирил”.

Една от най-мракобесните личности на 20-ти век – министърът на пропагандата в правителството на Хитлер – Йозеф Гьобелс има една мисъл, която е много показателна за това, което се случва в момента у нас: „Отнемете на един народ историята и само след едно поколение този народ ще стане стадо, готово да бъде командвано и безропотно да следва този, който му нареди какво и да било.“

Какво създава Министерство на образованието и просветата докато изпира мозъците на децата ни от обич към Родината, към формиране на отговорности към род и религиозна принадлежност? Създава маса от дегенерати и нихилисти, които напускайки училище не възприемат България като своя Родина, към която имат определени задължения и отговорности, за която трябва да се грижат да продължи да се развива, а просто като едно място, което вече не ги задържа с нищо и са готови във всеки един момент да я напуснат.

Без Ботев, без „погрешни” личности като Балканджи Йово, Бенковски, без Вазов, без смразяващия кръвта на предателите на българщината „О, неразумни юроде” на Паисий - какво е българинът? Тези личности и произведения дават голяма част от българската идентичност и характер. Това е чалга-стадото, което се формира днес от Министерство на т.нар. просвета.

Кой ще се пробуди и ще стане да се бори с всички злини на несвършващия Преход, ако не е закърмен в училище със „Стани, стани, юнак Балкански” и „Вятър ечи, Балкан стене! Колко удобно! Колко либерално! Колко джендърско! Но ако дедите ни бяха практикували такава просвета и образование преди 200 години, нямаше да я има съвременна България и нямаше да има какво да грабят и продават уважаемите господа политици. Щяхме още да си слушаме мюезина и църквите ни да бъдат по модела „турчин на кон”, не че няма безродници, които продават сигурността на България, за да ни върнат в тези дни на „мирно и радостно съжителство в рамките на Отоманската империя”.

Виждаме какво се случва с учебното съдържание и с училищното образование през последните 26 години – пълна дегенерация и деградация. Виждаме и разбираме, че това не се случва случайно. Стремежът на управляващите е ясен: Физически и ментален геноцид! Тъжното е и, че хора, които са се клели да водят народа към просвещение са предават за сребърници на чуждите интереси.

Тъжни мисли, още по-тъжни факти в навечерието на 24 май!

Върви, народе, възродени! Май народът върви и скоро ще падне в пропастта!

 

Източници:

Ключови произведения от българската литература може да отпаднат от учебната програма

Изпират мозъците на децата ни