Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Тъжно е..., че мълча...
Тъжно е..., че мълчат за протестите в северната ни съседка. А и ние мълчим...

Тъжно е..., че мълчат за протестите в северната ни съседка. А и ние мълчим...Информационен сайт "ДНЕС"

 

В Букурещ периодично протестират и постигат постоянни отстъпки за какво ли не. У нас всичко е в затишие и подозрителна блатна тишина. 

Журналистът Владо Береану заяви, цитиран от сайта svobodnoslovo.eu, че у нас темата за протести срещу корупцията и подчиняването на съдебната система от страна на корумпираните управляващи е табу. Протестите в Румъния стартираха през август 2018-та. Тогава десетки хиляди граждани на северната ни съседка излязоха по улиците с искане за по-добър живот и изразиха недоволството си от властта. Впоследствие управляващите социалдемократи предизвикаха множество справедливи граждански протести с кампанията си за овладяване на правораздавателната система на страната и декриминализиране на някои форми на корупция.  

Действията на правителството доведоха до критики от ръководството на Европейския съюз и партньори в НАТО и Европа.  

У нас протести избухнаха през ноември същата година, но за разлика от Румъния, не пожънаха никакъв успех. Както избухнаха, така и се спихнаха. Исканията бяха пренебрегнати от властта, която се опита всячески да ги маргинализира, цензурираните медиите също не обърнаха особено внимание... и така лека-полека гласовете по улиците бързо затихнаха. Факт – зарядът е огромен, недоволството от живота и политическата система - потресаващи. Цъка бомба. 

Или както казва Слави: "Нищо не е приключило и нищо не е свършило.“ Затова може би властта е с едно стъпало по-внимателна..., за да не излязат хората пак по улиците... Всъщност, хем е по-внимателна, хем е по-арогантна. Парадокс. 

Следват и куп въпроси, по които е заяла  демокрацията? С какво са по-различни от нас гражданите в Румъния? Ами в Гърция? Защо те се борят, ние мълчим? Последните бяха в жестока криза, но дори и тогава живееха много, много по-добре от нас. Отстояваха исканията си по улиците на Гърция и качеството им на живот отново се подобри и постигнаха предишната си завидна икономическа и  социална стабилност, за която у нас може само да мечтаем. 

В Румъния е същото. Години наред ние като българи се успокоявахме, че отвъд Дунава са по-зле от нас. И с типичната си завист си викахме че има и по-зле от нас. С по-ниски заплати и по-лоша социална политика. Обаче Румъния вече ни задмина във всяко едно отношение и прилича много повече от нас на  европейска демократична държава.

Време е! 

От години все повтаряме това, но това време, сякаш никога не идва. Нещо обаче всячески подсказва, че наближава краят на търпението, краят на една обречена ера, наречена фалшива демокрация. 

Дали вятърът на промяната духа от север или от юг, или от запад (в Белград също се бунтуват)? Няма значение откъде духа! Духа и всичко рано или късно ще издуха!  

Румъния трябва да ни бъде пример, след като бързо успя да ни изпревари, единствено и само благодарение на своите граждани, които не проявяват далеч не завидното ни търпение и робско поведение на отчаяни и потиснати.

Да, ние сме шампиони само по една единствена дисциплина – търпението. Няма друг народ като нас. А няма и такава държава!

Изходът: Да спрем търпението! Да откачим оковите! И страната си да освободим!

***************************************************************


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

От фейсбук страницата на Слави: Румънците протестират, българите са на море...

В Румъния протестират срещу корупцията, а тук в нейна подкрепа!

Слави: Управляващите да напръскат с вълча урина, да не дойде чумата на недоволството от Румъния

 

 

 

Image result for румъния протести Image result for румъния протести 

 Image result for протестите в румънияImage result for протестите в румъния 

 

***************************************************************

 

Image result for протестите в гърция Image result for протестите в гърция

 

 


91463