Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / У нас кредити, в Евр...
У нас кредити, в Европа реални помощи и за граждани, и за бизнес

У нас кредити, в Европа реални помощи и за граждани, и за бизнесИнформационен сайт „ДНЕС“


От година на година страната ни е все в икономическа криза, за правителството ни обаче... такава няма.. На 13 март България обяви извънредно положение – магазини, заведения и редица фабрики затвориха врати. В резултат на „мерките“ към момента са регистрирани според официалните власти повече от 80 хил. безработни лица. Колко са реалните цифри...? Сами може да се досетите.

За да „подпомогне“ бизнеса и да се изкара чисто за пред обществото, правителството прие мярката 60/40, с която да „подпомогне“ компаниите, които не могат да плащат заплати на своите работници. В последствие се разбра, че в тази мярка не влизат осигуровките на служители, което пък реално означаваше малко над 20% помощ от страна на държавата. Или общо взето – нищо. Последваха преправения и поправки, срещи и дискусии се заточиха и... пак почти същото. Почти нищо.

 

Мая Манолова: Мерките на правителството срещу епидемията от безработица са разочароващи 

 

Към тези извънредни мерки, управляващите решиха да приемат още един ход на „състрадание“ към бедния българин, който е останал без средства за препитание – да му отпуснат безлихвен кредит до 1500 лв...?! Към тези „социални мерки“ решиха да удължат и срока за изплащане на сметките за ток и вода от 10 на 20 дни – отново силно невероятен жест от страна на правителството... А какво ли да кажем за „помощта“ от 375 лв. за семейства останали без доходи? Мярка почти неприложима, поради десетките неизпълними условия.

Но с кредитите към граждани и бизнес не се спира дотук. Бизнесът ще получи и възможността да тегли кредити, повтарям кредити, за да може да „излезе от калта“, в която го бутна именно правителството, което е някак си съмнително щедро и благосклонно?! А кредитите да бъдат безлихвени, с което да се „улесни“ още повече бизнесът. Кредити, кредити... и пак кредити. И никой от властта грам не говори за помощи...!  

Н И К О Й !

 

Борисов лети с хеликоптер и говори: В тая криза всяко работно място и всяка заплата облекчава

 

Разбира се и никой не очаква от правителството да раздава пари на парче, така както е по света, но поне имаме право на финансова подкрепа от ЕС, който години наред ни нарежда как да управляваме ресурсите си. С тези средства правителството можеше поне да обезпечи компаниите, които бяха принудени да уволнят своите служители.

Силно потърпевши са и земеделските производители и животновъдите, върху чиито гръб се усети най-силно желязната палка на властта, която ту отваряше ту затваряше тържищата и пазарите от днес за вчера, с което тотално унищожи шансовете на производителите да продадат стоката си. Заличи ги. Сега и за тях се търсело решение..., а дали ще е ефикасно, май отговорът вече е факт, а и дори да не е, то всичко това очевидно не е приоритет за правителството.

 

Заради COVID-19 земеделци са притеснени, че няма да продадат продукцията си

 

Всъщност, целият този правителствен водевил спрямо граждани и бизнес се разгаря и стоварва върху гърба на всички ни, но единственият печеливш, който всячески се възползва от ситуацията и цели укрепване на имиджа си е вездесъщият ни премиер и неговото очевидно перманентно незадоволено его.

Но, докато у нас отново ни залъгват и зарибяват с кредити, то в Европа и по света вместо кредити се раздават сериозни помощи и за бизнеса, и за хората. Безвъзмездно и безусловно.

Например, съседна Гърция – над 900 хил. души са останали без работа, заради навлизането на епидемията от Covid-19, включително и българи. За да успеят да се справят с кризата, правителството отпуска безвъзмездно 700 евро на всеки, който е останал без препитание. Към получаващите помощ са включени и чужденците, които вече 10 години работят и живеят в Гърция.

Дания е една от потърпевшите държави, тъй като се прогнозира свиване на икономиката с поне 10%. Въпреки това правителството е одобрило мярка, подобна на нашата 60/40. В Дания 75% от заплатите в частния сектор, в рамките на 3 месеца, ще се изплащат от правителството, докато бизнеса ще поеме само 25%.

Германското правителство отпуска 750 млрд. евро в помощ на бизнеса. Правителството ще вложи 400 млрд. евро в помощ на бизнеси, които може да изпаднат от сектора след кризата, около 100 млрд. евро пък са заделени за поемане на част от собствеността на някои частни компании, с което държавата ще стане съсобственик на някои от най-важните за обществото компании.

Докато у нас премиерът сее паника и лъжи, докато с джипката и вертолета си лети над Родината и зловещо реди... трупове в моргите...

 

  

Премиерът да каже какъв е планът за рестартиране на икономиката. Какво правим на 14 май? 

 

Ето как се помага на хората в Испания

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

42 нови случая, общо 825 са потвърдените с COVID-19 до момента

Гражданите пак виновни за некадърността на властта! >> Затварят София до второ нареждане

А защо Бойко Борисов не съобщи за затварянето на София?

Готви ли се властта за предсрочни избори?

Ето ви още паника! >> Борисов: Диагнозата е тежка и затова режем, може да се затвори и София

Бойко ту изчезва..., ту с трясък се явява? Действа напосоки, или нови избори крои...

На балкона също са задължителни маските, защото ако кихнете, може да заразите съседен балкон.

Петър Галев: Изолацията е необходима. Идеята за колективен имунитет не работи

Адв. Хаджигенов с призив за масови жалби: Заповедта за маските е поредната правна и медицинска пунта-мара

Извънредното положение произведе извънреден хаос

Бойко от Банкя – пътуващият проповедник

Лъжете ли, г-н Борисов!? >> DKG:България е сред страните с най-ниска защита от COVID-19 в Еврозоната

Доц. Мангъров: Маските от плат са пълна бутафория, могат до доведат до инфекции

Пандемия от коронавирус в България (2020)

Слагай маската, братко, слагай я, бе!

Отсрочка с уловка >> Фирми за бързи кредити също обявиха отсрочки на вноските

Пари при пари отиват! >> Луксхотелите на Велчев и "Шишеджам" първи взимат пари по схемата 60/40

Слави Трифонов: Плаши ви Борисов, този, който лъже и нарушава закона!

У нас Борисов джитка... с джипка >> Германия отваря магазините

Репортерка за Борисов в ефира на БТВ: „ШИБАНЯК!“

Шефът на „Александровска“ обърна палачинката, взе да ни успокоява за заразата

Геният Борисов: Продай бугати, раздай заплати

Мая Манолова за Борисов: От такива спасители Господ да ни пази

Провалът на ГЕРБ, поредният! >> Новият водопровод на Перник не работи!

Дела, вместо... думи! >> Путин обеща близо 3 млрд. евро държавна финансова помощ за малкия и средния бизнес

Един ден на Борисов: Господ иска да ви запазя живи!

747 са случаите на COVID-19 в България          

Противно на хвалбите на премиера >> България е на опашката по тестове за коронавирус


 


124546