Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Учредително Общо съб...
Учредително Общо събрание на

Учредително Общо събрание на "ДНЕС"На 10.05.2009 г., в София се проведе учредително Общо събрание на Движение за национално единство и спасение „ДНЕС”.

Залата се оказва малка за дошлите да подкрепят движението - над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации, измежду които: Академия за европейска култура „Орфеева лира”, Национален съюз за параспорт, Фондация „Спасение”, Гражданско сдружение „Видовден”, Национален съюз на превозвачите, Гражданско сдружение „Екосат”, Национално движение „Зелени патрули”, Сдружение „21 век” и др.

Движение „ДНЕС” е отворена гражданска структура. Движението няма за цел да асимилира организациите - като се включват или изразяват своята подкрепа за "ДНЕС", те запазват спецификата на своята дейност и своята организационна самостоятелност.

Гражданско движение „ДНЕС” няма лидер и ръководство, а Координационен съвет, който работи за популяризирането на идеите му и представлява движението пред институциите.

За членове на Координационния съвет на "ДНЕС" бяха избрани: проф. Радостин Москов, журналистите Иван Такев, Виктор Ангелоев от „Хоризонт” на БНР и Красимир Луканов от „Господари на ефира”, проф. Чавдар Николов от ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград, поетът Иван Есенски, журналистът и актьор - Николай Георгиев, дизайнерката и собственик на модна къща „Рошавата гарга” Албена Александрова, проф. Вихрони Попнеделев - преподавател в Художествената академия, бизнесдамата Тошка Янева, актрисата Латинка Петрова, Румен Крумов - председател на Национален съюз на превозвачите в България, Любомир Велинов – Председател на Националния съюз за параспорт и преподавател в Спортната академия и Валентин Йовев - еколог.

По време на Общото събрание „ДНЕС” даде силна заявка да работи за истинска промяна в обществено-политическите взаимоотношения в България. Събраните над 500 граждани единодушно подкрепиха изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната.

„ДНЕС” призова политиците да преобърнат отношението си към гражданското общество и да започнат да работят за гражданите.

С пълен консенсус бяха приети Искания и Призив към българските политици.

Общото събрание на „ДНЕС” прие и предложението на Иван Такев, член на Координационния съвет, движението да се обърне с писмо към Президента на Република България Георги Първанов, с което да го призове да спази обещанието си и да инициира референдум за промяна на избирателната система в България.

Към каузата на „ДНЕС” се присъедини и примата на българската естрада Лили Иванова, която изпрати приветствие до събранието с думите: „Благодаря, че съм уважена и поканена в учредяването на новото движение „ДНЕС”. Интересуват ме наистина целите на това движение, защото не желая да участвам в политически формации, тъй като следвам посоката на своя живот. Всичките ми дела са свързани с културата. Като начало, на добър час!”.    

Мария Илиева, Графа, Хилда Казасян, Наско и Славчо от БТР, Любо Киров, Владимир Карамазов, Атанас Янкулов, Йордан Караджов, както и едни от най-мощните неправителствени организации в България - Българска офицерска легия „Раковски” и Българска асоциация на ръководителите полети „БУЛАТКА”, също заявиха подкрепата си за идеите на Гражданско движение „ДНЕС”.  


7046