Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Университетът в Кейм...
Университетът в Кеймбридж промени правилата си заради момиче с увреждания от Враца

Университетът в Кеймбридж промени правилата си заради момиче с увреждания от Враца17-годишно момиче, което страда от детска церебрална парализа, стана прецедент в историята на университета в Кеймбридж. Той променил изпита за сертификат по английски език, за да може Мария Александрова от Враца да се яви на него, въпреки физическите си увреждания.

Момичето не може да ходи и трудно движи ръцете си. За нея се грижи майка й. Физическите й увреждания и това, че попада в графата „дете със специални образователни потребности“, не са увредили духа й и желанието й за знания.

Вярвам, че образованието ще ме докара по-далеч в живота от физическите мъки”, споделя Мария. Тя ходи на училище и е отличничка, въпреки че 80% от училищата в родния й град я отхвърлят с аргумента, че не приемат „такива деца”, разказва майката Зорница.

Мария обаче се превръща в прецедент за университета в Кеймбридж. За да получи сертификат за владеена на английски език на високо ниво, от там променили начина на изпитване заради уврежданията й. След като разбират, че тя няма умствени, а само физически проблеми, решават да увеличат времето за изпита – но без да променят неговото съдържание. Назначили й и асистент, който да попълва отговорите, които Мария дава. Така, след 8-часов изпит, тя успява.

Следващата мечта, която Мария иска да реализира, е да замине и да учи продуцентство в чужбина.

„Продуцентските и телевизионни продукции ми помагат да избягам от своята тежка реалност. И ме пренасят в друг свят, в който това нещо го няма”, споделя тийнейджърката.

Източник Нова телевизия

Още за историята на Мария гледайте във видеото

https://www.vbox7.com/play:4f73e428a0

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Няма друг начин! Няма накъде!

Системата ни УБИВА! 
Системата ни ИЗПРАВИ ДО СТЕНАТА! 
Системата ни направи СИЛНИ!

Вера Иванова от "СИСТЕМАТА НИ УБИВА": Нямаме избор. След 1 октомври минаваме на ефективни протести*

СИСТЕМАТА УБИВА ДЕЦА...

Системата ни убива: Заедно с Вас ще продължим!

Протестиращите майки към Движение „ДНЕС“: Благодарим ви за подкрепата! „ДНЕС“ към майките: Обединени сме силни за каузата България!

Депутатите си затвориха очите пред черните знамена на българските майки


77028