Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Упадък* >> ”Галъп”: ...
Упадък* >> ”Галъп”: Според 63 % от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо

Упадък* >> ”Галъп”: Според 63 % от българите образованието в училищата у нас върви към по-лошо63 на сто от българите смятат, че образованието в училищата в България в последните години върви към по-лошо. Tова показва проучване на ”Галъп”, проведено между 5 и 11 септември сред 769 души.

16 на сто от анкетираните са на мнение, че образованието върви към по-добро, а 21 на сто не могат да преценят. Социолозите припомнят, че през 2012 г. в аналогичен сондаж 23 на сто са са отговорили, че образованието в училищата върви към по-добро, а 48 на сто са били на обратното мнение. 

 

За 6 години делът на анкетираните, които смятат, че образованието в училищата върви "към по-лошо", е нараснал с 15 пункта, а на тези, които са на мнение, че върви "към по-добро" е спаднал със 7 пункта, констатират анализаторите. Те отбелязват, че макар да е рано за обобщения, съпоставката показва задълбочаване на негативното отношение на българите към системата на образованието.

 

По-оптимистично настроени и през 2012 г., и сега са младите и хората с по-висок образователен статус, но дори и там оптимизмът не преобладава. На въпрос: "Ако зависи от Вас да препоръчате на кандидат-студенти къде да следват висше образование, какво бихте препоръчали?", през 2018 г. 41 на сто отговарят "да следват в чужбина", а 38 – "да следват в България". 

 

По-младите и по-образовани изказват предпочитания към обучението в чужбина, за разлика от по-възрастните, които смятат, че България е мястото, където кандидат-студентите трябва да продължат висшето си образование.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Дупките, образованието и личната отговорност

Културно... и според заслугите към управниците

К`во става, брат... Бойко?

Кой иска да спре българските учени в търсене на истината?

Де е България? (не по Иван Вазов)


 


75990