Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / УРА! Връщат ни мутри...
УРА! Връщат ни мутрите!

УРА! Връщат ни мутрите!Мнение на Ибрахим Татърлъ – гр. Разград, доброволец от референдума

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие) 

 

В Конституцията е записано, че осигуряването на обществения ред е задължение на Министерски съвет. а държавната политика в тази област се осъществява от МВР.

А така ли е в действителност?

Какво става, когато държавата не може да опази живота и имуществото на гражданите, да не говорим за обществения ред? Тогава държавата (която уж е много "стабилна") се опитва да намери някой, който да ѝ върши работата - на полицията, на правителството, на Бойко Борисов, на ГЕРБ.

МВР – най-големият работодател в страната с бюджет от 1.5 млрд., НЕ РАБОТИ. Отдавна!

Вътрешното ведомство вече десетилетия си е все същият недомислен, недодялан и допотопен инструмент-институция, от която няма никаква полза. По данни на Евростат, в последните няколко години България се "върти" около второто място в ЕС по дял на разходи за сигурност на глава от населението.

Какво от това обаче? Къде отиват тези пари, когато МВР видимо не може да изпълнява задълженията си? Не е ли абсурден фактът, че вместо "полицай във всяко село" управляващите решиха да дадат нечувани правомощия в ръцете на частни охранителни фирми?

По села и паланки вече ще пази "частна  армия", на която ще ѝ се плаща. Ние ще ѝ плащаме. Отново. Така ще е според новите закони. Законите на безсилието на ГЕРБ. Закони, родени следствие на некадърното управление на не един и два вътрешни министри, а от 10 години от баш милиционерите - Борисов и Цветанов. А Борисов откакто е гл.секретар на МВР от 2001 г. управлява България вече 18 години.

Спете спокойно. Според новия проектозакон ще ни пазят гвардии от наемници, лично избрани от кметовете...?!

На тези хора ще им бъде дадено оръжие, те ще имат широки правомощия, вкл. и да задържат граждани, по „тяхна преценка“?!

Новите „полицаи“ ще носят „някакви“ униформи и ще минат и „някакво“ обучение.

Но...

КАК ще бъдат избирани охранителните фирми?

КАК на непрофесионалисти, бивши или настоящи частни охранители  ще се дадат оръжие, бухалки, палки и ножове?

КАК бедните общини ще им плащат?

КАК ще се определят, регулират и координират правомощията им?

КАК и КОЙ ще ги контролира?!?

Няма ли тези т.нар. нови блюстители на реда и спокойствието ни да се следят, да тормозят, да  притискат граждани, които не са от кръга и не са от контингентите на властта - централна и местна, които не са от властта и обкръжението на ГЕРБ?!

А КОЙ ще гарантира за психичното здраве на „новите“ полицаи?

КАК? КОЙ? Въпроси колкото щеш.

Промените в Закона за частната охранителна дейност възпламениха обществото. В Парламент и медии се заредиха дебати „За“ и „Против“. Подопечните на Бойко Борисов депутати с жар защитаваха тезата на вожда си, че най-важно им е спокойствието и имуществото на баба Дора. Лентата бе върната назад във времето когато БСП закри СОТ-овете, а сега калпавата опозиция „яхва“ страховете на хората.

Кметове изразиха мнение според „цвят“ и партийна принадлежност. Тези на ГЕРБ съвсем прилежно изпълняват указанията от ГОРЕ и настояват, че Кралят-Слънце възродил страната, че защо сега да не възроди и полицията.

Червените и от Националното сдружение на общините в Република България са категорично против промените в Закона за частна охранителна дейност. Те припомнят за закон от 1974 г., който дава възможност да се назначат полски пазачи, които имат и полицейски функции и при нужда търсят подкрепа от  управленията на МВР.

Работодателите  поискаха президентско вето върху този закон, защото той бил в разрез с разпоредбите на ЕС. Охранителите също скочиха срещу новите текстове. Те недоумяват - кои лица могат да бъдат възложители по договор за охрана.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Конституционният съд да обяви за противоконституционни разпоредби от Закона за частна охранителна дейност.

Основният му аргумент е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР.

Българските граждани отдавна и прескъпо плащаме кухата „услуга“ МВР, призвана да ни пази, защитава, да се грижи за нашата сигурност и спокойствие. Сега вече ще плащаме и за това, че човек на кмета и на управниците да раздава правосъдие по улици, площади, квартали, дори по къщите!

А помните ли обещанието на ГЕРБ и т.нар. патриоти – полицай във всяко населено място! Във всяка махала! И до ден днешен, нито полицаи има, нито ред има, нито минимална сигурност и спокойствие има! Никакви ги няма и ГЕРБ и псевдопатриотите им. А циганските банди мародерстват, грабят, изнасилват, убиват нашите баби, дядовци, родителите ни. Безчинстват навред! Ден и нощ! По-късно се разбра, че нашите управници били имали предвид полицаите да бъдели някъде наблизо, в по-голямо и съседно населено място и видите ли щом стане произшествие да пристигнели на минутата! Като батман! Хайде стига! Щеше да е смешно, нали, ако не е много тъжно и лицемерно.

Откъдето и да погледнеш най-новото умотворение на ГЕРБ си е откровено, безцеремонно и легално връщане на МУТРИТЕ. Мутрите, с които Борисов работеше, правеше бизнес, прави го и днес. Сега някак си всичко ще става  легално, законно и под благовидната форма - защита и сигурност за населението!

А който държи частна охранителна фирма, както казва народът, той ще коли, той и ще беси! По улиците ще се разхождат бабаити в униформа, с оръжие в ръка и ще могат да ни санкционират всякак си ако не сме им симпатични, не сме мили с тях или пък не сме "НАШИ" хора, на кмета и на ГЕРБ.

Честито да ни е! Върнахме се неусетно във времената на ВИС и СИК. Върнахме се в 90-те години, така добре познати и „златни“ за Бойко Борисов, както и сега.

Къде е разковничето? Управляващите не искат да си ходят, но и не могат и да ни управляват кадърно. За сметка на това обаче могат да поддържат, направляват и управляват страха на хората. Да ги държат в бедност, подчинение и зависимост! И го правят успешно! За това и печелят ли, печелят избори след избори, с което толкова много се гордеят. И днес ако новият проект за закон стане закон, още по-успешно и лесно ще става всичко това, защото вече мутрите, а не партийните активисти ще вършат най-мръсната, най-черната работа. И страх ще има, и кебапчета, и бира ще има, и купените гласове в пъти повече ще има. Но във всяко село полицай, няма и няма и да има! Но ще има човек на кмета и властта - въоръжен, униформен, строг и правещ каквото ГЕРБ му нареди!

Затуй МВР не я търсете. Държавата също. Няма ги! Отдавна...

Хора, да се огледаме и опомним!

 

Вижте и други материали по темата: 

Частните охранители в общини и села - с право да задържат с белезници

Властта прави опит да се вкорени чрез репресивен апарат от тимуровски команди

Парламентът обмисля и феодални гвардии с униформи и право да арестуват

Властта се отметна – няма да има полицай във всяко село

Сами да се спасяваме, докато МВР ни пази...

Жертва на държавата!

Държава на концесия

Арнаудова за частната охрана: Гражданите плащат на МВР

 

 


56576