Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Усилията на "ДНЕС" з...
Усилията на

Усилията на "ДНЕС" за консолидиране на гражданското общество дадоха резултат: в Габрово заработи първият Регионален обществен съвет в България и Движението е сред инициаторите на създадения към областния управител Обществен консултативен съветПървият в България Регионален обществен координационен съвет (РОКС), който се намира в Габрово, вече работи. И на него е посветен репортажът на ТВ 7.

 

В състава на обществения съвет засега влизат 11 неправителствени организации от града. Целта му е да се контролира местната власт и да се следи за изпълнението на законодателството. 

 

Екипът на TV7 ни среща с инициаторите на Съвета – Красимир Ташев, НПО "За будно Габрово", Анатоли Антов, организационен секретар РОКС и координатор на доброволците на Гражданско движение "ДНЕС" - Габрово, и Димитър Чинчев, председател на РОКС.

 

Репортажът на ТВ 7 може да видите ТУК.

 

 

 

Да си припомним самото учредяване на тази първа за страната гражданска форма за контрол на местната административна власт. Една стъпка, която създаде успешен пример за усилията на Гражданско движение "ДНЕС" за консолидиране   на гражданското общество у нас.

 

Неотдавна в приемната на Гражданско движение  „Днес” -  Габрово,  в присъствието на представители на множество  НПО от гр. Габрово,  се проведе събрание по учредяване на Регионален обществен координационен съвет /РОКС/. То бе председателствано от г-н Анатолий Антов – областен координатор на Движение „ДНЕС”.  По повод раздадения на предишната подготвителна среща, състояла се на 24.07.2013 среща проект на правилник на РОКС и постъпилите предложения,г-жа П. Христова – юридически консултант на ГД „ДНЕС” Габрово  разясни, че част  от предложенията не са влезли в проекта на правилник, поради вътрешна колизия на текстовете и нецелесъобразност. Останалите, направени от НПО Младежка организация „МОГА”,  „Общинско дружество на инвалиди”, „ЕКО 21” бяха подложени на обсъждане и гласуване. Текстът на всяка точка от проекта беше подробно анализиран.  Членове „по право” на Съвета стават: Организационният секретар  Анатолий Антов – Областен координатор на Движение „ДНЕС” Габрово, юридическият консултант Пенка Христова, офис мениджърът  Павлина Стоянова и почетният член  Димитър Гиргинов 


Общият брой на имащите право на глас членове на учредителите НПО е:

ГД „ДНЕС” – Митко Лилов

„Да! За Габрово” – Стела Антонова

„ЕКО 21” – Маргарита Джапунова

„За Будно Габрово” – Красимир Ташев

Клуб по крикет „Ковачите – Габрово” – Ивайло Кацарски

КСО „Узана” – Тихомир Томов

Младежка организация за гражданска активност „МОГА” – Надежда Петкова

„Общинско дружество на инвалиди” – Васил Грънчаров

Регионален клон „Цанко Дюстабанов” на НД „Традиция” – д-р Веселин Димитров

„Съюз на офицерите и сержантите от запаса” – д-р Богомил Лазаров

„Съюз на строителните лабораторни специалисти” – инж. Илиян Илиев

 

 

Присъстващи НПО единодушно приеха „Правилник за дейността на РОКС”

При избора на Председател бяха номинирани г-н Чинчев от НПО „МОГА” и г-н Ташев от НПО „Будно Габрово”. С шест гласа „за”, четири „против” и един въздържал се, г-н Чинчев бе избран за Председател на РОКС.  За Организационен секретар на РОКС - НПО - Габрово  единодушно бе избран Анатолий Антов.

 

Във връзка със създаването на РОКС – НПО Регионалното ръководство на Гражданско движение „ДНЕС“ – Габрово излезе с ДЕКЛАРАЦИЯ

За предварителната работа на Движение "ДНЕС" и други НПО и обществени движения в Габрово по организацията и създаването на РОКС може да прочетете тук

 

Гражданско движение „ДНЕС“ е сред инициаторите на създадения Обществен консултативен съвет към Областния управител на Габрово

 

 

На 4 септември бе учреден Обществен консултативен съвет към Областния управител на Габрово. Учредителното събрание се проведе в зала “Дружба” на хотел “Балкан”. Целта на съвета е да се създадат условия за активен диалог по общественозначими за областта теми, проблеми и възможности за развитието на региона.

 

 

 

 

 

Учредители са 28 представители от браншови и неправителствени организации, културни и образователни институции, както и физически лица.

 

Гражданско движение"ДНЕС" от няколко месеца работи по учредяването на този Обществен съвет към Областния управител. Проведени са предварителни срещи с областния управител и неговите заместници. Внесени са две писма с предложения и уточнения в областната администрация касаещи проблеми в регионален и национален мащаб.

 

 Председател по право е областният управител Николай Григоров. Общественият съвет избра на ротационен принцип за една година двама заместник-председатели: Димитър Чинчев,председател на РОКС- НПО и Иван Ненов -председател на “Памет Габровска” и бивш кмет на Габрово. За секретар на съвета бе избрана адвокат – Пенка Христова, юрист-доброволец на гражданско движение “Днес”.

 

 

 

 

В състава на съвет влизат още представители на: Младежко сдружение „Социален диалог 2001”; ГД „ДНЕС”; Общинско училищно настоятелство; Клуб на жените предприемачи и мениджъри в България”; Николай Дачев; „ЕКО 21”; КСО „Узана”; сдружение „МОГА”; Общинско дружество на инвалидите; Съюз на строителните лабораторни специалисти в България; Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва; Регионална структура Габрово на БХРА; Сдружение „Равен старт”; Граждански комитет „Памет габровска”; РОКС- Габрово; Сдружение „Днес и утре”; „ДА! ЗА ГАБРОВО”; СКБ „Узана”;  „ЗА БУДНО ГАБРОВО”; ГТПП; Сдружение на жените „Надежда 2001”; РК „Цанко Дюстабанов” Габрово (НД „Традиция”)

 

Амбицията на учредителите е да се провежда заседание поне веднъж месечно, а всички материали ще бъдат достъпни в отделна секция на интернет сайта на областна администрация.

 

Още за събитието четете ТУК3218