Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Уважаеми зрители, Сп...
Уважаеми зрители, Спите ли!? >> Дълговете на БНТ при Каменаров са скочили с 241%

Уважаеми зрители, Спите ли!? >> Дълговете на БНТ при Каменаров са скочили с 241%Информационен сайт „ДНЕС“

Уважаеми зрители, Спите ли? Едни хора ви взимат парите. Едни хора си мислят, че им е позволено всичко. Едни хора, изпълват съдържанието „национален позор“. Кои са тези хора ли? Много са! Навсякъде около нас - в БНТ, в институциите, на жълтите павета, по бюрата...и там най-горе по етажите на властта!

Няма ред, няма страх, няма угризение. Запитайте се защо е така? Защо в тази държава на едни хора всичко е позволено!

В момента такъв е живота! Такава е политиката!

Уважаеми зрители, българи! Не ви ли омръзна да ви лъжат? Не ви ли омръзна да търпите! Не ви ли омръзна да плащате чуждите сметки?

А бе, нема такава държава!

 

 

Дългове за над 25 млн. лв. е натрупала БНТ до края на април 2019 г. под ръководството на Константин Каменаров. Това сочи докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от ревизията на предишното ръководство на националната телевизия, цитиран от Дарикнюз.бг.


Проверката на АДФИ прави извода, че ръководството на БНТ е сключвало договори и е поемало финансови ангажименти без да са предвидени и утвърдени от УС на държавната телевизия, а неведнъж - и въпреки становищата на финансовата дирекция, че държавната медия не може да си ги позволи, защото ще увеличи дефицита и дълговете си. Въпреки че Управителният съвет е наясно с увеличения размер на задължения по договори с доставчици, е продължил да сключва такива.

Ревизорите откриват още, че дълговете скачат драстично за краткия период от 31.12.2018 г. до 30.04.2019 г. - с още 16,7 млн. лв. И така към края на април миналата година БНТ вече калкулира дългове за 25,1 млн. лв. Те са натрупани от неразплатени задължения и разходи по договори, които не са финансово обезпечени. Разходите с най-голям дял към тази дата са за персонал, разпространение на програмите, за външни продукции, за купуване на спортни права и филмови пакети и програми. Докладът посочва, че взетите мерки за оптимизиране на разходите и намаляване на задълженията са с незначителен ефект.

Ревизията проследява как през годините борчовете лавинообразно растат. АДФИ констатира, че в края на декември 2018 г. дълговете на БНТ скачат с цели 241% само за една година, сравнено с 31 декември 2017 г. Към 31 декември 2018 г. задълженията са за 18 131 889 лв. Към 30 април 2019 г. пък дълговете на БНТ към доставчици в сравнение с 31 декември 2018 вече са скочили с 8,7 млн. лв.

Примери за разходи не по бюджетния джоб на обществената телевизия са договорите за придобиване на медийни права за излъчване на пакет Олимпийски игри - Зимни през 2018 г. в Южна Корея и Летни - през 2020 в Япония. Стойността на договора е 1,6 млн. евро. Сключен е и договор с УЕФА за телевизионни права за ЕВРО 2020 на стойност 3,4 млн. евро. 5,3 млн. лв. от този договор са финансово необезпечени.

Финансовата дирекция отново е предупредила, че БНТ ще увеличи дефицита си и ще наруши бюджетния закон с натрупване на дългове, повече от допустимите 10 млн. лв. от закона за бюджета. Въпреки това УС е дал съгласие за участие на БНТ в търга за придобиване на права. Общо сумата за пет договора за придобиване на спортни права е 12,9 млн. лв. Останалата част от дълговете са към НУРТС.

 

Целият доклад може да бъде видян на https://p.bnt.bg/1/0/10-01-2048-04092019-435008.pdf

 

 *Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

БНТ не посмя да спре всички скъпи продукции

Петър Волгин: Без диплома в БНТ не можело. Може, ама ако си враг на Путин

Кой ограби БНТ

Ексшефът на БНТ Коко Каменаров взел 150 000 евро кредит с „устен договор“. Абе, казвайте как ги правите тия врътки, бре, че другото им име прилича на рушвет!

 

 


121573