Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Уважете гласа ни, за...
Уважете гласа ни, за да не ви пометем!

Уважете гласа ни, за да не ви пометем!Коментар на Благой Българанов

 

Съвсем скоро, само след няколко часа ще разберем дали политиците, съдът, цялата държава са готови на истинска промяна. Такава промяна, която ни дължат от 27 години. Победа на демокрацията.

Във вторник Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе дали референдумът е законен или не. Дали ще се признаят онези 12 000 гласа, откраднати от ЦИК.

Преди близо година и половина Слави Трифонов инициира референдум, труден за преглъщане от властта. Той и Инициативният комитет застанаха начело, но бяха последвани от милиони. Телевизионният водещ неведнъж е казвал, в това начинание всички сме равни. Станислав Трифонов, Таня Иванова, Георги Милчев – Годжи, Благой Българанов... и така над 2,5 млн. българи, гласували с три пъти „Да“ на 6 ноември. В стремежа си за демокрация и сила ние се обединихме така, както от десетилетия не сме били заедно. Именно това ни даде сила.

Наскоро се замислих кога за последен път съм поглеждал надписа на Народното събрание – „Обединението прави силата“. Думите ехтят още от началото на българската държава, а ние толкова често ги забравяме. Референдумът доказа, че те не са потънали в забрава.

Сега обаче идва решаващият момент. Какъв ще е изходът?

През последната година всички политици, партии, медии, социолози... тръгнаха срещу нас. ГЕРБ, БСП, ДПС, патриоти, реформатори... обявиха яростна война на българите. Дори се намеси президентът Плевнелиев, който използвайки Конституционния съд премахна 3 от въпросите.

До 6 ноември. Тогава видяха, че е трудно да се изправиш срещу суверена и подвиха крила. За малко. След това с популистко говорене, измами и манипулации те със зъби и нокти се бориха, за да запазят властта, такава каквато е в момента. Само ГЕРБ типично в техен стил, безкрайно спекулативно опитаха да яхнат вълната на народното недоволство. Но не успяха. Колкото и да лъже Борисов, че припознава референдума, толкова повече ще му се припомня, че е заявявал как гласът на народа е тирания и удар срещу държавата. Вярно, че ГЕРБ страдат от остра форма на политическа шизофрения, но това вече е прекалено... И така се стигна до ВАС. Съдиите трябва да се изправят срещу ЦИК, властта, държавата.

ЦИК не веднъж са доказвали, че са безпрекословно подчинени на управляващите. Манипулацията на гласовете от години е техен приоритет. Само преди дни член на ЦИК заяви, че всички са знаели, че машинното гласуване сега е невъзможно. Ето защо те го разрешиха само в 500 секции. Изборният кодекс обаче предвижда след последния президентски вот машинно гласуване да има във всички над 12 400 секции. И така кои са господата и дамите от Централната избирателна комисия, че да спазват закона? Те са всевластни, защото имат зад гърба си и ГЕРБ, и БСП, и ДПС... Според изказванията на един от говорителите на ЦИК, Ивайло Ивков „нямало достатъчно време“. Че нали това им е работата. Ако една шивачка се оправдае, че няма време, за да изработи 10 ризи, веднага ще я уволнят. А какво ще стане с лекаря, който отлага важна операция, защото... ами „няма време“. От решенията на ЦИК зависи кои хора ще управляват държавата. По всичко е видно обаче, че избирателната комисия изобщо не може да си свърши работата.

Новоназначеният служебен премиер също едва ли ще се трогне от несправедливостта с референдума. Човекът, чиято основна работа е да пише стихове за диария, запек и други човешки проблеми, бе възхваляван от всички – и сини, и червени. Той се яви като бога-спасител, почти толкова обожаван, колкото бе и Бойко Борисов. В песнопенията си за него през последните седмици политиците така се превъзнесоха, че отровата и медът от устите им се смесиха. Герджиков е отявлен противник на референдума. Той също като своите политически другари се страхува от промяната. Референдумът на народа цели именно това и старите, преяли с кражби политици не могат да го преглътнат.

Професорът беше логичният избор на новоизбрания президент Румен Радев, който даваше заявки за промяна само по време на предизборната кампания. Радев сега реди гаф след гаф и по всичко личи, че няма да се различава от предшественика си. Попаднал под тежкия ботуш на коалицията – БСП-ГЕРБ той ще остане само изпълнител на партийните заръки. Тази поредна кукла на конци също се отказа от референдума. Генералът катапултира и се призeми неуспешно.

Решението на ВАС е след няколко часа. По всичко личи, че отново българите сме изправени срещу цялата политическа клика. Този път обаче сме будни. Будни, силни и уверени, че промяна трябва да има. Слави Трифонов е един от нас, но той е и нашият водач. Ние ясно и безапелационно оставаме редом с него до края. Каквато и да бъде развръзката, България ще се промени. Ако политическата и съдебна сган отново ни се противопоставят, то желанието за промяна и гневът на хората ще ги помете. Този път завинаги.

 21622