Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В "спокойна" Българи...
В

В "спокойна" България, в която заливат с киселинаКоментар на Правда Великова 

35-годишна жена бе залята с киселина в София. Жената е нападната на столичния бул. „Александър Стамболийски”, близо до кръстовището с „Константин Величков”, след като заключила сладкарския цех, който притежавала заедно със съпруга си. Млад мъж е свидетел на случката, но уви така и не вижда нападателя. Полицията се чуди – личен ли е мотивът или пък свързан с бизнеса...

Да те залеят с киселина е ужасяващо. Нещо повече - подобен вид посегателство е може би най-варварският и отвратителен начин да нараниш някого. Едва ли можем да си представим  какво е да усетиш и чуеш как кожата ти пари, щипе, съска, превръща се в мехури и се свлича? И какво е чувството след това? Бог да опази всеки от този ад! Да не го пожелаваме и на най-големите си врагове!

Най-често причината за грозното нападение е отмъщение. Подобен чудовищен акт винаги е изпълнен с много омраза. И като за капак за най-голям ужас цялата работа излиза повече от евтино. Опасната течност се намира лесно, продава се дори и в интернет. Няма никакви ограничения и всеки маже да си закупи каквито си иска киселини.

Обезобразяването с киселина предизвиква огромни физически и психически поражения, но въпреки това тези потресаващи случаи станаха част от българската действителност, превърнаха се в нещо обичайно до такава степен, че при съобщение за нов случаи, вече все по-малко от нас се учудват. Обръгнахме от неспирните скандали, терор, убийства, оскотяхме, станахме студени и бездушни. Редно ли е това? Не, разбира се! Държавата и животът ни убиха и станахме безчувствени зверове!

Уж модерна България се приближава все повече до най-закостенелите и изостанали държави, където все още пребиването с камъни и заливането с киселина е ежедневие.

Според психолозите в повечето случаи, жертвите са жени, защото този акт цели да отнеме от външната им красота, да ги изплаши до смърт и да остави жертвите със страховити белези за цял живот. Дори и пострадалите да имат финансова възможност за пластични операции и да успеят да се преборят с физическите белези, психическите травми са нелечими и са завинаги.

Най-страшното обаче е, че според българското законодателство подобно деяние е "престъпление със средни телесни повреди". В Наказателния кодекс последно променян през декември 2017 г. в Чл. 129. (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) пише: "Който причини другиму средна телесна повреда, се наказва с лишаване от свобода до шест години." Ако се прибавят и някои утежняващи обстоятелства, наказанието може да е с още година-две. Подобно нещо може да има само у нас, в нашата липсваща държава. И в Уганда, може би...

Достатъчни ли са шест години затвор за човек, който за секунда буквално е обезобразил до неузнаваемост една жена? Предизвикал е адска болка, невероятна психическа травма, страдание до живот? Едва ли.

Тези дни в Народното събрание обсъждаха нова промяна на Наказателния кодекс. Депутатите се скараха около въпросите за незаконната сеч, корупцията на длъжностни лица и износа на лекарства. Без съмнение и трите теми важни, но най-вече актуални и предизвикващи народното любопитство. Ако се зачетем в правните документи обаче, ще видим, че дори за случаи като "убийство, извършено в състояние на силно раздразнение" осъденият може да получи между 3 и 10 години! За какво говорим тогава?

През последните години все по-често коментираме за увеличаваща се престъпност, посегателства над личността и собствеността, неизбежна самоотбрана. В основата на всичко това обаче седи единствено липсата на адекватни наказания спрямо извършителите. Какво би спряло един убиец да повтори деянието си, ако преди това е останал в затвора само 3 години? Какво би спряло един изверг, който е насилил дете и залял жена с киселина, да повтори деянието си, ако е бил зад решетките 6 години?

По всичко личи, че властта не може да се справи - нито със заливането с киселини, нито с всички други ужасяващи престъпления, които ни преследват ежедневно. Едва ли има някой, който да не бил жертва на кражба, ежедневно пребиват, дори убиват възрастните хора по селата, корупцията се шири. По улиците вече ни е страх да ходим. А нали патрЕотите обещаваха полицай във всяко село? Какво стана? Забравиха ли? Или гузно си замълчаха? И то на фона на това, че вече трети мандат ни управляват най-големите ченгета на държавата - Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Бюджетът на МВР се раздува, обещават се полицаи на всяка крачка, премиерът и секретарките ще извади, за да може уж да се справи... Но само на приказки. В ченгеджийска България законът важи, но само за някои.

Уважаеми, господа депутати, оставете незаконната сеч до момента, в който решите проблема с по-страшните, по-жестоките и по-ужасяващи престъпления. Едва тогава наистина ще може да кажем, че нещата у нас са започнали да се променят. И да има закон, ред и най-вече СПРАВЕДЛИВОСТ! 

Сред случаите на заливане с киселина, за които е говоренo и писано в българските медии са:

1998 г. – журналистката Анна Заркова е залята с киселина на спирка в столичния кв. „Младост“.

2001 г. – Светлана Гебрева е залята с киселина пред ДНСК в София.

2002 г. –  Рекламният агент от „Мегаталант“ Мария Станева е залята с киселина в кв. „Банишора“.

2007 г. – Йордан Лилов е залят с киселина в жк „Дружба“ и са му отрязани ушите.

2007 г. – Неизвестен залива с киселина в гр. Баня 65-годишен мъж.

2007 г. – Неизвестни заливат с киселина във Варна активиста от „Атака“ Красен Георгиев.

2008 г. – Пред Търговската гимназия в София е залята 46-годишната зъболекарка Деница Шанова.

2008 г. – На пл.“ Журналист“ 52-годишният инженер Стоян Борисов е залят от Мехмед Хасан. Похитителят е осъден.

2008 г. – На 11-ти ноември пред офиса си посред бял ден е залята и бизнесдамата Петя Стаевска.

2009 г. – На 26 юни в Бургас е залята 30-годишната активистика на партия „Другата България” Габриела Георгиева.

2009 г. – На 25 август във Варна е залят 34-годишния Борислав Илиев, свидетел по дело срещу престъпна банда.

2009 г. – На 27 ноември в Благоевград 24-годишната студентка Мария Коемджиева и 26-годишната Христина Колджиева са заляти с киселина.

2010 г. – Зоя Димитрова бе залята с киселина на работното си място в Пловдив.

2017 г. – Млада жена от Велинград беше залята с киселина.

2018 г. – 36-годишната Ажда Ибрахимова е залята в центъра на София.

 

Снимката е илюстративна 

Вижте и други материали по темата:

Целувката на киселината

Две са версиите за залятата с киселина жена

Залятата жена с киселина има сладкарски цех

Очевидец на заливането с киселина на жена проговори за кошмара

Терор по улиците* >> Заляха с киселина 35-годишна жена в София

***********************************************

Държавата, която само брои жертвите

УРА! Връщат ни мутрите!

Сами да се спасяваме, докато МВР ни пази...

Жертва на държавата!

Държава на концесия

Денят на справедливостта е ДНЕС, не утре!

В държавата на убийствата

Слави: Животът на близките ни е над закона

 


57871