Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / В британския парламе...
В британския парламент нещата с Brexit не тръгнаха добре за Тереза Мей

В британския парламент нещата с Brexit не тръгнаха добре за Тереза МейБританският премиер Тереза Мей отново е притисната до стената след старта на дебата в британския парламент за Brexit, коментира британският вестник The Guardian.

Мей загуби битката относно правните съвети към британския парламент при изготвянето на британската позиция за Brexit в преговорите с ЕС. Британският парламент гласува и реши, че е неуважение да не се разкрие пълната информация за съветите. 

Генералният адвокат на ЕС даде още един шанс на Лондон да спре Brexit

Ако се стигне до дело пред Европейския съд дали е възможно Великобритания да се откаже от Brexit, независимо на каква фаза се намира пр...

Прочети повече

Министърът в сянка за Brexit от Лейбъристката партия Кейр Стармър нарече действието "значка на срама" за правителството, пише Агенция "Фокус". "Като третира парламента с презрение, правителството доказа, че е загубило мнозинството и уважението на Камарата. Премиерът не може да продължи да притиска парламента или да избягва отговорен контрол ", каза той.

Другото поражение на Тереза Мей дойде, когато депутатите подкрепиха предложение, което би засилило властта на парламента, ако депутатите отхвърлят предложеното от правителството споразумение.Поддръжниците на "по-мек" Brexit или на втори референдум приветстваха хода, който се надяват да им позволи да демонстрират подкрепата на парламента за алтернативи на предложената от Тереза Мей сделка.

Депутатът Доминик Грийв каза: "Депутатите тази вечер започват процеса на обратно поемане на контрола. Вече не може да се подценява волята на парламента, отразяваща волята на народа. Парламентът сега трябва да си възвърне контрола и след това да даде отново думата на хората, защото в крайна сметка само хората могат да решат това."

Изменението на Грийв беше подкрепено от Демократическата юнионистка партия и от 26 депутати от Консервативната партия, включително няколко бивши министри на кабинета, някои от които преди това бяха лоялни като Дамян Грийн и Майкъл Фалън. Правителството загуби с 321 гласа срещу 299.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 


83237