Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В България никога ня...
В България никога няма наказани! >> Помните ли трагедията в завода

В България никога няма наказани! >> Помните ли трагедията в завода "Миджур"? Виновни отново няма! ЗасегаБащата на един от загиналите и граждански активист са направили собствено разследване на трагедията 

Покъртителен разказ за делото, касаещо трагедията в завода за обработка на боеприпаси ''Миджур'' (в с. Горни Лом), направиха Димитър Димитров, който е баща на един от 15-те загинали в завода и Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово ''Анна Политковская''. Двамата бяха гости в предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'' по ТВ Евроком, където разказаха, че са провели свое собствено разследване на трагедията и тяхната версия за случилото се различава коренно от обвинителния акт на прокуратурата, който в общи линии прехвърля вината за случилото се на мъртвите работници в завода.

Валери Митков, собственик на завода, както и другите обвиняеми по делото, са оправдани от съда на първа инстанция.

Припомняме, че преди вече повече от пет години, на 1 октомври 2014г., в завода ''Миджур'', намиращ се в село Горни Лом, загинаха 15 човека, а 3-ма бяха ранени след взрив (промишлена авария) на противопехотни мини, внесени от Гърция. 

В предаването ''Честно казано с Люба Кулезич'', бащата на загиналия Михаил Димитър Димитров заяви: ''Първо да кажа, че с Петър Пенчев започнахме разследването веднага след трагедията. В процеса на разследване стигнахме до нашето заключение, което коренно се различава от това на досъдебното производство. Прокуратурата търси вината там, където няма как да я открие. Нашите претенции спрямо разследващите органи е, че разследването не трябва да се съсредоточава върху загиналите. Тези мини не трябваше изобщо да бъдат внасяни. Аз не искам такава прокуратурата. Искам такава, която работи за хората. Аз съм сигурен, че ако тези хора получат оправдателни присъди, те ще заведат дела срещу държавата в Страсбург, а аз не искам да плащам на този, който уби сина ми''.

От своя страна, представителят на Асоциация на свободното слово ''Анна Политковская'' Петър Пенчев, заяви следното: ''Въпреки нашите сигнали лично към г-н Цацаров, понеже той се обяви, че поема това дело като наблюдаващ, на следващия ден след взрива. Ние му пращахме документи, които не сме ги рисували, а ги получавахме по Закона за обществената информация. В обвинителния акт видяхме, че няма нищо от това, което ние сме му подали като сигнали. Как може при милион и половина мини?! Вината не е в работника, който с чук е чукал. Вината е в тези, които трябваше да спазят международните договори на България. За съжаление ние с него (бел.ред. Петър Пенчев с Димитър Димитров) се видяхме след взрива, а аз това го бях го казал преди да се случи договора между Валери Митков и гърците. Бях подал сигнал до Сергей Станишев (бел.ред. когато Станишев е министър-председател на България) 2008 още, но той дълго време не отговаряше. Сигнал, че тези мини не трябва да влизат на територията на България''.

''Ще си посипе ли главата с пепел Цараров, ще си върне ли заплатите, ако им върнат делото'', запита Петър Пенчев.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.fakti.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Няма такава държава! * >> Баща на загинал син: Може да се повтори трагедията в "Миджур" при изкарването на мините (ОБНОВЕН)

Започва нова проверка на боеприпасите в завод "Миджур"

Няма виновни за Миджур, оправдаха Семерджиев, прекратиха делата срещу Боршош. Да има някой изненадан?

Проститутка масонска е Темида! Е, посмяха ли съдиите да осъдят великият майстор на масонската ложа?

Баща на загинал син* >> Лица на високи постове крият виновните за смъртта на 15 души в Горни Лом116813