Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / В България още има "...
В България още има

В България още има "наука" и българи напук на управницитеКоментар на Николай Гешев, историк, Движение "ДНЕС" - Велико Търново

В Албания днес живеят българи - ОФИЦИАЛНО! Факт, който се случи не благодарение на фамозната външна политика на България, а на упоритостта и трудолюбието на една българка!
Една държава, в която са признати вече 9 етноса, между които е и египетско малцинство, най-накрая призна и правото на българите.

Нашите сънародници живеят като албански граждани вече 104 години (от 1912-1913 г.), още от създаването на държавата Албания, веднага след Балканската война. Едва днес обаче това беше политически узаконено, не и без ролята на учени като доц. Веселка Тончева, които чрез изследванията си поддържат връзка с българите в Албания.

Цяло десетилетие (2007-2017 г.) тя посвещава на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско. Резултат от осъществените от нея експедиции са стотици страници интервюта, десетки часове аудио и видео записи на всекидневието и празниците на тези хора, и най-вече публикуваните три части от поредицата „Българите от Голо Бърдо, Албания“ (2009, 2011 и 2016 г.), в които тя представя историята, религията, обредността, музиката и идентичността на българите в Албания.

.

Цялото това събрано знание не само остава за поколенията, но и послужи като опора на българските представители в Европейския парламент, за да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания – акт, който трябваше да се случи много отдавна.

Не прави чест на представителите на българското правителство да приписват заслугите за този „исторически пробив за България“ (по думите на премиера Бойко Борисов) единствено на своите „изключителни дипломатически усилия“ и дори да не споменат за ключовия принос на БАН и лично този на Веселка Тончева, смятат от ИЕФЕМ - БАН.

И припомнят, че причина за задвижването на българската дипломация в тази посока стават именно дългогодишните изследвания и личните срещи на доц. Тончева с евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки.

Без усилията на тази съвременна българска будителка нямаше чрез какво „чутовната ни дипломатическа мисъл” да се обоснове пред света за наличие на такова малцинство. В България думата  „наука” се превърна от политиците в мръсна дума. „Синодалните старци” от БАН упорито и безкористно продължават напук на родните ни политици да се трудят на полето на науката. Продължават да правят своите научни открития, макар че любимите на целия народ политици направиха всичко възможно да унищожат науката ни, оставяйки я да мизерства, да се опитва да работи без консумативи, без средства. От една от първите нации с най-сериозни научни постижения, с открития в космонавтиката, в микробиологията, във физиката, фармацията, селското стопанство и всички дялове на науката сега ние сме на едно от последните места в света. Научните ни институти стоят празни, използват ги за складове и какво ли още не, но не по предназначение за правене на наука.

Както винаги както най-отпред пак излязоха политиците (и най-вече Бойко Борисов) и се удариха в гърдите, че на тях дължим това хуманно и историческо събитие - признаването на българско малцинство в Албания! Но сметките ви и този път са грешни, господа политици, защото само вие си вярвате за този принос. Ние отдавна не!

Българският народ и тук, и по света чете, информира и знае, че претенциите ви са „претенции на готово”. Желанието ви за натрупване на политически дивиденти са жалки и смешни, защото, жената заради която днес се признава българският етнос в Албания се казва доцент Веселка Тончева, а не българският премиер.  

И българите в Албания ще запомнят нейното име и ще го предават на децата си, ще го запомни и цяла България.