Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В четвъртия мандат: ...
В четвъртия мандат: На Витоша всичко си е същото

В четвъртия мандат: На Витоша всичко си е същотоАко представата ви за пълноценен ден в планината изключва атмосферата на мол преди празници, не ходете на Витоша на 5 февруари. Или поне не на Алеко и Златните мостове. Ще е като в мол преди празници, ако времето е хубаво. Ще има паркирали автомобили от двете страни на пътя километри надолу, които пък ще пречат на качващите се и слизащи автомобили да се разминат; провиращи се между изгорелите газове хора, мъкнещи всичко, подходящо за пързаляне, включително надуваеми дюшеци; и много нерви.

 

На 5 февруари, сряда, е междусрочната ваканция на учениците и стотици родители ще искат да заведат децата си на планина, на чист въздух и здраве, плюс тройка кюфтета. Така правят и в останалите неучебни дни, например през коледната ваканция. Всяка година. И всяка година стопанинът на тази част на Витоша – Столичната община, се прави, че не забелязва какъв хаос и свинщина настават в природния парк. Защото както 5 февруари, така и половината от дните от другите ваканции, са работни дни. А в работни дни, според кметството, няма кой да ходи в планината, и съответно – общината няма никакви ангажименти. Единствено в празнични дни важат органиченията, наложени от кметството – достъпът на коли се спира от 11 до 15 часа, а движението се организира и контролира от общинска полиция. И въпреки че хаосът се повтаря всяка ваканция, общината не прави нищо. Което е обичайното й поведение, особено когато става дума за Витоша.

 

Достъпът 

Макар да е на един хвърлей от града, Витоша е престъпно недостъпна. През зимата до Алеко има лифт – Симеоновският, който струва 17 лв. за възрастен, 12 лв. за дете и 6 лв. за куче, или 40 лв. за семейство с две деца под 7 години, и 35 лв., ако детето е едно. Да не говорим за състоянието на самия лифт, който всяка зима успява да блесне с някоя авария – да спре за час в студа, да замръзне или от него да падне дете.

 

Има и градски транспорт, но той също работи само в почивни дни, нарядко (през половин час в час пик) и до 16.50 ч. в посока София. Ако човек наистина иска да стигне до планината, трябва да хване рейса от първите му две спирки, защото на следващите не е сигурно, че ще успее да влезе. На слизане пък следва да прояви характер при конкуренцията с останалите желаещи да ползват автобуса, иначе рискува да чака поне половин час до следващия курс. До Златните мостове положението е почти същото, но без лифт. През лятото нещата стоят по същия начин, само лифтът работи единствено през уикенда.

 

Затова и трябва да си доста упорит и мотивиран, а също и леко перде, за да ползваш обществения транспорт, особено ако носиш и надуваем дюшек. А в работни дни направо нямаш избор, ако нямаш и пари за лифт. Затова се качваш с колата, дори да не се водиш от принципа, че не си инвестирал в автомобил, за да се возиш с бабите в рейса. А и нали има отворен път до там.

 

И така е от години. Затова и Алеко и Златните мостове представляват чисто и просто кочина. 

 

Хаосът се повтаря всяка ваканция, но общината не прави нищо.

© авторът

Хаосът се повтаря всяка ваканция, но общината не прави нищо. 

 

Обещанията

 

На фона на това общината: Удължи забраната за влизане с кола в парка от 11 до 15 ч. в почивни дни – преди това беше от 11 до 14 ч. – почти безсмислена мярка; пусна автобус през лятото и само в почивни дни до Витошко лале, където пък собственикът "Витоша ски" пусна седалковия лифт; позволи на частна компания да пусне безплатен автобус през лятото (пак само в почивни дни) до Златните мостове за пешеходци и до Алеко за велосипедисти; пусна 15 електрически велосипеда, които срещу 15-20 лв. могат да качат всеки до Тихия кът или Златните мостове( "това е още една стъпка към по-чист въздух в нашия град, към по-чиста и зелена София", обяви кметът Йорданка Фандъкова, без да дава вид, че вижда разликата между 15 колелета и 30-те хиляди коли в планината месечно). Освен че единствена общината не знае кога са ваканциите на учениците, явно само на "Московска" 33 са пропуснали да забележат, че светът, а покрай него и България, отдавна не работи от понеделник до петък и не почива единствено в събота и неделя.

 

За сметка на това обещанията на общината и на кмета Фандъкова са щедри. Като се почне от безкрайния и не стигащ до никъде спор със собственика на ски съоръженията и лифтовете "Витоша ски" да се пуснат редица неработещи лифтове, мине се през информационна кампания, която да напомни на софиянци, че и Бистрица и Железница са Витоша, а до там има транспорт и в работни дни (но нищо друго. В нормалния свят администрацията взема мерки за организация на определено място, след като установи, че потокът хора е насочен натам, вместо да се опитва да им обясни, че не трябва да ходят там, а другаде, където е благоворила да вземе мерки), през идеята за буферни паркинги, включително и под Алеко, и се стигне до предизборната програма на Фандъкова, превдиждаща възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт и...повече градски транспорт, по някое време през четвъртия й мандат.

 

Заповядайте на Витоша на 5 февруари или просто в почивен ден и ще оцените грижата на общината за безценния дар близост до планина, който София още се води, че има. Всеки има право да иде в планината – с надуваем дюшек, за кюфтета на чист въздух, за ски или за да качи Черни връх на бегом. Принципът обаче е: Не вземай нищо, не оставяй нищо и не убивай нищо, и той трябва да се спазва от всеки. И приучаването към спазването му съвсем не е само въпрос на лична нагласа и самосъзнание. А става най-вече със създаване и предоставяне на подходящи стимули за опазване и уважаване на планината и жесток контрол и санкции при престъпването на правилата.

 

Паркиралите автомобили са от двете страни на пътя километри надолу.

© авторът

Паркиралите автомобили са от двете страни на пътя километри надолу. 

 

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/ 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Честните политици и неблагодарните българи

Управлението е хаос, с безумно раздута и некомпетентна администрация

Нужно ли е да се вдигат данъците в София

Столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв.

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим

Мая Манолова разгроми Фандъкова и показа къде са слабостите в управлението, развитието на културата и туризма (ОБЗОР)

Дебатът по Нова: Мая Манолова разби модела на корупцията в управлението София!

 

 

 

 


119970