Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В чужбина не е като ...
В чужбина не е като у нас

В чужбина не е като у насКоментар на Серафима Инчева-Болярска, Мюнхен Германия

Навлизаме в сезона на отпуските и все по-често се замисляме за почивка я на море, я на планина. Хиляди българи потеглят зад граница, а най-предпочитани са по-близките дестинации - Гърция, Турция, Сърбия, Македония.

През последните месеци обаче съседките ни, който според премиера Борисов още уж се опитват на ни настигнат се грижат много повече за безопасността на пътя, отколкото у нас. Крути мерки и солени глоби очакват всеки нашенец, който е свикнал да вдига 200 на магистралата без да се притеснява нито от глоба, нито от отнемане на книжката.

 ÐŸÐ¾ скоростта ще се познаем: 3000 българи с глоби в чужбина

ГЪРЦИЯ

Южната ни съседка е въвела глоба от 2000 евро, лишаване от свидетелство за управление за месец и сваляне на регистрационните табели за 60 дни, ако някой си позволи да има антирадарно устройство. Преминаването на червен светофар се санкционира с глоба от 700 евро. Освен това се отнемат регистрационните табели на автомобила за 60 дни, както и шофьорската книжка на водача за 20 дни.

Глоба от 700 евро и 20 дни лишаване от право на управление е наказанието и при неправилно изпреварване или изпреварване на жп прелез. Забранен обратен завой "струва" 200 евро, отнемат се регистрационните табели на автомобила и шофьорската книжка на водача за срок от 20 дни. Предприемане на опасна маневра се наказва с 700 евро, 30 дни без книжка и 10 дни без регистрационни табели.

350 евро и 90 дни лишаване от правото на управление ще струват на шофьорите, които са превишили максимално допустимата скорост с 30 км/ч. Пияните водачи се наказват с глоба от 200 до 700 евро.

 

СЪРБИЯ

Нямате колан или регистрационните табла са ви мръсни? Тогава ще платите 85 евро. Толкова ще ви вземат и ако шофирате със скорост по-висока с 20 до 30 км/ч от разрешената или използване на мобилен телефон без слушалка.

Изключително солени са глобите за хората, които пият - над 1000 евро и осем месеца без книжка. Същата е сумата, ако оставите детето си на предната седалка или вдигнете висока скорост на магистралата.

Освен сериозните глоби, шофьорите могат да бъдат наказани дори със затвор.

 

ТУРЦИЯ

Въпреки че сме свикнали да говорим за турците като несериозни водачи, то явно това се случва само по родните пътища. В югоизточната ни съседка глобите са брутални като за превишаване на скоростта може да платите между 50 и 200 евро. Най-сериозно се санкционират пияните водачи с между 200 и 400 евро.

 

МАКЕДОНИЯ

В съседна Македония е задължително денонощното да се използват фаровете по всички пътища на страната. Ако не го направите, ще отнесете глоба от 45 евро. Нарушения на скоростните ограничения ще ви струват от 45 до 300 евро. Почерпените шофьори ще плащат между 250 до 400 евро. На предната седалка до шофьора е забранено возенето на лица под 12-годишна възраст, а глобата е 45 евро. Толкова е и санкцията за ползването на мобилен телефон от водача по време на движение.

 

БЪЛГАРИЯ

У нас за жалост глобите са драстично по-ниски и това напълно логично обяснява огромния брой жертви. Според промените в Закона за движение по пътищата от април 2018 г., ако превишите скоростта полицаите могат да ви вземат между 10 и 200 евро. Ако не носите шофьорската си книжка, ще платите 5 евро! 10 евро пък ще ви струва, ако не спрете на знак "Стоп!" или изпреварвате неправилно. Цели 25 евро пък е глобата, ако карате кола и говорите по телефона едновременно...50 евро е глобата, ако минете на червено.

Страшното на всички тези цифри е, че статистиката сочи, че в България, каквито и мерки да се вземат, каквото и да се прави, нарушителите се увеличават непрекъснато. Освен липсата на солени глоби, шофьорите, а и пешеходците са свикнали да им се разминава само след репликата: "А сега какво ще правим?" и с 20, 50 лева „бакшиш“. И това независимо дали ще блъснете човек на пешеходна пътека или ще изхвърлите боклук от прозореца на колата. Просто няма наказани. Странно как при съседите тарикатлъците на пътя изобщо не минават, а при нас няма страх нито от полицията, нито от закона. Защо ли? Може би, защото пълният разпад на държавата е стигнал дотам, че човешкият живот не струва и 20 лева.

И вече започваме да се питаме: „Как ще ги стигнем македонците…“!?!

 

------------------------------------------------------------------------

България е на второ място в Европейския съюз, след Румъния, по смъртност на пътя. През изминалата година загиналите при катастрофи у нас са 682-ма, а през 2016 година са били с 20 по-малко. Средно в европейските страни се отчитат 49 – 50 убити на 1 млн., а при нас са 95 – 98 или двойно. Факторите са много. Например чуждите водачи – през миналата година са станали 217 тежки ПТП с 27 убити от чужди водачи, повечето са турски (над 60) и румънски (47) водачи.

 

 

 


67171