Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В държавата на убийс...
В държавата на убийствата

В държавата на убийстватаКоментар на Райна Знаменкова

Убийствено европредседателство започва у нас. Ето на – откакто стартира и... убийство след убийство, труп след труп. То не беше трагедията в Нови Искър, то не беше разстрел на най-приближения до ГЕРБ бизнесмен. Ченгета, пушки, разследвания, сълзи, сополи...

Може би, Росен Ангелов (виновникът според МВР за касапницата в Нови Искър) се „самоуби“ много рано. Ако беше изчакал поне още ден, щеше да се накичи и със стрелбата срещу Петър Христов. А може би убиецът и на шестимата простреляни и на бизнесмена е един и същ?!

Без съмнение обществото беше разтърсено от бруталното покушение в София в началото на седмицата. Обикновеният човек едва ли знаеше кой точно е бизнесменът Христов, заминал си така безславно, но в по-високите кръгове на властта той беше една от важните клечки. Именно затова реакциите бяха мигновени.

 

Кой е Петър Христов?

Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, израснал е в Самоводене. Възпитаник е на средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и на Висшето военно училище във Велико Търново. Завършил е пълния курс на обучение със степен магистър по финанси в Свищовската стопанска академия. През 2008 г. е удостоен с наградата „Велико Търново” за принос в развитието на града, а през 2009 г. – с приза „Дарител“ на Националното сдружение на общините. Семеен, има дъщеря и син.

Петър Христов е в Съвета на директорите и е един от хората, които представляват холдинга „Пропъртис Мениджмънт Груп”, става ясно от Търговския регистър. Холдингът обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, eфинансови и консултантски компании и е собственик на "Лактима" ЕАД.

През 2013 година Петър Христов е издигнат от три организации на ГЕРБ за кандидат за депутат, но той си прави отвод като казва, че ще е по-полезен като бизнесмен.

Той е и един от основните спонсори за лечението на Мануела Горсова, младото момиче, което пострада тежко, след като шампионът по фигурно пързаляне Максим Стависки го блъсна на пътя.

През 2014 година Петър Христов получава от името на "Лактима" ЕАД специален приз „Скритото добро“ от Столична община. Причината - компанията участва в много инициативи на общината, активно подпомага благотворителната кампания „Нека бъдем по-добри“, а почти всички нейни служители в София са били доброволци при организирането на Фестивала за поп и рок музика в София.

 

Кой го поръча?

Първа версия: Петър Христов е крупен бизнесмен, за който усилено се говори, че печелел "по втория" начин обществени поръчки за милиони. Една от теориите за неговото покушение е, че конкуренти, на които им е писнало да губят сладките хапки държавни и европейски пари са го премахнали от пътя си.

Втора версия: Като приближен до ГЕРБ, убийството на Христов може да е чисто и просто сериозно предупреждение към Борисов и Цветанов – "Внимавайте, защото може да го последвате". Говори се, че бизнесменът бил толкова нависоко в партията, че множество важни въпроси се вземат само след неговото одобрение. Ако някой се опитва да сломи партията-майка, нищо чудно да започне да реже главите на змея една по една. Тази версия обаче би била най-шокиращата и опасна, защото значи, че България дори управлението се движи от мафията.

Трета версия: В началото на европредседателството в София ще се съберат едни от най-големите лидери на Стария континент. Възможно е вътрешни, а защо не и външни сили да се опитат да очернят името на страната или поне да разклатят сериозно лодката. С подобно ключово убийство едва ли би останало незабелязано.

Четвърта версия: Възможно ли е ръководството на ГЕРБ да реши да се отърве от своя бизнес-партньор, защото вече е станал неудобен? Той е знаел колко пари са получили босовете през последните години от общите им фирми, а това не е здравословно.

Пета версия: "Наглите" са си отмъстили за предателството. Според информациите, които се леят през последните дни Христов е в основата на разкриването на „Наглите“. Той предал някои от най-големите играчи на МВР. Нищо чудно куршумите да са прощалната картичка на мафията към един предател.

 

ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ИМА МАФИЯ, А В БЪЛГАРИЯ МАФИЯТА СИ ИМА И ДЪРЖАВА

Управляващата партия ГЕРБ дойде за трети път на власт и за трети път с обещанието да се справи с престъпността, която не можа да пребори близо 15 години, откакто Борисов всъщност стана гл.секретар на МВР. ГЕРБ рекламират непрекъснато лидера си Бойко Борисов като човек с твърда ръка и полицейски опит, човек който може да се справи с организираната престъпност. Случващото се през последните години обаче само показва, че държава и мафия са сключили удобна сделка и дори всички усилия на света да съберем, те няма да нарушат тази дружба. А Бойко Борисов не само не се справи с проблема, той напълно се провали както всички свои предшественици.

Тук обаче трябва да се обърне по-сериозно внимание на неговия провал по две причини: ПЪРВАТА: За разлика от своите предшественици, управлявали България кой за 4, кой за 3 години..., кой за няколко месеца, Борисов е министър-председател за трети път, а като добавим и времето прекарано като гл.секретар, кмет на София (все отговорни постове, даващи му възможности, власт и позиции, за да рути престъпността) си стават повече от 3 петилетки управление... Управление, изпълнено само с приказен пиар. Та и преди, а и през своите два макар и неизпълнени мандата, той имаше предостатъчно време да се справи с този проблем. Но не би, фактите са налице! ПРОВАЛИ СЕ.

ВТОРАТА: Борисов не спря за ден дори да парадира гордо, че е бивш полицай, генерал и ги разбира много тези работи, полицейските, т.е. знае как да се справи... Е, видяхме я и тази продукция от него. Видяхме как се "справи"! ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ.

 

ОСЪДИТЕЛНИТЕ ПРИСЪДИ ЗА Т.НАР. БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ  

Битовата престъпност, която вече десетилетия съсипва хиляди съдби, а няма сериозни присъди е второто слабо звено в съдебната система. Във всяко семейство, във всеки дом има я грабеж, я някой е бит, а понякога и убит. През юни 2016 тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова от кабинета Борисов 2 призна, че всички взети досега мерки за борба с битовата престъпност у нас не са дали никакъв резултат: „И всеки един от вас може да го констатира и да се съгласи с това”, поясни тя. В продължение на години обирите, побоищата, телефонните измами, кражбите на коли, грабежите са засегнали всички. Въпреки стотиците доказателства, има тук-там по някой хвърлен в затвора телефонен измамник или джебчийка. Почти същото е положението с убийците на пътя. През 2016 в катастрофи са загинали 708 души, през 2015 г. - 708 души, 2014 г. – 661 души. Хората, които убиват на пешеходна пътека също не получават заслуженото. Нещо повече, зависими съдии и удобни политици се опитаха да прокарат промени, с които пешеходецът няма никакви права на пътя. Преди седмица Борисов излезе с поредните обещания, че ще се справи с крадците и джигитите на пътя, но това на всички звучи като поредното негово пиар обещание.

 

ЗНАКОВИТЕ ДЕЛА

А какво се случва със знаковите дела през последните няколко години. Делата „САПАРД“, „Медузи“ са едни от най-шумните, но какво от това - резултатът е смехотворен. По ”Сапард” още няма влязла в сила присъда. По ”Медузи” тогавашният червен депутат Борислав Гуцанов бе разследван, а после той осъди България в Страсбург. Същото направиха и Николай Цонев и Тенчо Попов, осъдили България за полицейски произвол. През 2016 г. оказва се, че 27 знакови дела са все още висящи, 23 са завършили с оправдателна присъда, а едва по 12 има осъдени. Става въпрос за дела като Източването на сметките на Майкъл Чорни в ЦКБ (което се точи 10 години – от 2006 до 2016), делото срещу Вальо Топлото за пране на пари (все още няма резултат от 2009), делото срещу Цветан Цветанов и др. за безконтролност на службата за подслушване (от 2014 до 2016 и завършва с оправдателни присъди ), убийството на бай Миле (също от 2006 до 2016 г.). До момента в България няма нито един осъден политик. Разследвани са Александър Томов, Цветелин Кънчев, Емилия Масларова, Владимир Атанасов, Лидия Шулева..., но какво от това. Вратите за тях винаги са били широко отворени, а Темида – сляпа.

 

ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА бележат последните 27 години. По време на прехода в България се извършат най-различни разчиствания на сметки в гангстерските среди. Някои от тях са изключително дръзки и брутални.

Филип Найденов - Фатик: 19.8.2003 (неразкрито) В топлата утрин на 19 август, Филип Найденов – Фатик бива разстрелян на бул. България. Сребристият му мерцедес е направен на решето от двама неизвестни извършители, стреляли с автомати. Фатик е свързван с бизнеса с наркотици и е наследник на митичния Исмет Шабан.

Бай Миле 30.6.2004 (неразкрито) Милчо Бонев, известен с прякора си Бай Миле си отива по начин, достоен за холивудски сериал. На 30 юли, Бай Миле обядвал в ресторант „Славия“, където и прекарвал голяма част от времето си. В един момент нахлуват мъже, облечени като полицаи и прикарват всички да легнат на земята. Никой не се съмнява в истинността на „ченгетата“ и гардовете, заедно с Бай Миле, лягат на земята. Бонев е ликвидиран на място, а убийците избягват с полицейска кола.

Емил Кюлев 26.10.2005г.(неразкрито) Собственикът на ДЗИ Емил Кюлев е разстрелян многократно на кръстовището на бул. България и бул. Димитър Несторов. Покушението не е разкрито.

Поли Пантев 08.03.2001 г.(неразкрито) Босът на СИК Поли Пантев е убит на остров Аруба.

Константин Димитров-Самоковеца 6.12.2003 г. (неразкрито) Константин Димитров-Самоковеца е убит на 6.12.2003 година пред бижутерия в Амстердам. Относително влиятелна личност и до днес, неговото убийство остава неразкрито.

Илия Павлов 7.03.2003 г.(неразкрито) Собственикът на Мултигруп и най-богатият българин по това време Илия Павлов е убит на излизане от офиса си на 07.03.2005 година. Убийството му е извършено изключително професионално със снайпер.

Георги Илиев 25.08.2005 г.(неразкрито) Георги Илиев е убит на 25.08.2005 година. Смята се, че неговото убийство е може би най-професионално извършеното в България. Той е убит с един изстрел от голямо разстояние пред очите на личната му охрана. След смъртта на брат му Васил Илиев поема контрола над ВИС-2 и се превръща в един от най-влиятелните бизнесмени в България.

Васил Илиев 25.04.1995 г. (неразкрито) Васил Илиев е убит на 25.04.1995 година на път за ресторант „Мираж“. Той е застрелян с един изстрел почти от упор. Убийството му остава неразкрито и до ден днешен. Васил Илиев е шеф на ВИС и ВИС-2, с разнородна бизнес дейност, част от която са застраховане, заведения и други. Бившият борец е един от най влиятелните личности по това време в България.

 

Убийството на Петър Христов може да потъне в прашната хроника на черните престъпления у нас. То обаче повдига редица въпроси, на които ние като граждани трябва да потърсим отговор:

Какво правят прокуратурата, полицията и съда през последните 28 години?

Защо няма разкрито нито едно знаково поръчково убийство?

Защо в Румъния, с която всеки ден се сравняваме, няма нито едно подобно престъпление?

Как може в България да има хиляди хора, обявени за национално издирване и никой НЕ ГИ ИЗДИРВА?

Каква е статистиката на разкритите убийства и изобщо престъпления?

Кой ще понесе цялостна отговорност за цялото това безхаберие и беззаконие?

 

Справедливостта е отдавна забравено за съд и политици понятие, но за нас хората и нашите надежди не е. И заради всичко това и днес, а и през всичките тези 28 години на т.нар. преход целият български народ е най-голямата жертва.

И въпреки обещанията, правилата не се променят, и така ще си остане, ако ние не направим нещо.

 

Вижте и други материали по темата:

Убитият бизнесмен бил издигнат за кандидат-депутат от ГЕРБ

Близък до ГЕРБ бизнесмен показно бе застрелян в София

Как Братя Галеви се "изпариха" с 50 млн. лева, скрити в 10 банки по света

СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА САЩ ИЗБРОЯВАЩ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, НЕДОСЕГАЕМИ ЗА ЗАКОНА

Минало незабравимо | БГ ВИП ПРЕСТЪПНИЦИ

Осъдиха Златко Баретата на 6,5 години затвор

БРУТАЛНИ МЕРКИ! 40 гардове пазят Баретата на влизане в съда

Бъчварова призна провала срещу битовата престъпност

Какво стана със знаковите дела от последните десет години

Знакови убийства на прехода в България

Знаковите убийства в последните десет години

 

 


48422