Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / В Гърция само с маск...
В Гърция само с маска на закрито, скача заразата (Обзор)

В Гърция само с маска на закрито, скача заразата (Обзор)Сервитьор поднася кафе в заведение в Атина. СНИМКА: РОЙТЕРС

 

Българин бяга от карантина в Кипър

Българин избяга от задължителната карантина в Кипър, но бе заловен, след като вдигна на крак полицията и здравните власти. Нашенецът пристигнал в град Пафос в понеделник и направеният му на влизане в страната тест бил положителен. Туристът дал като адрес, за да кара карантината, къщата на друг българин, но когато властите го потърсили за проверка, се оказало, че го няма, съобщи БНР. Полицията хукнала да го издирва, защото бил опасен за общественото здраве. Не е ясно каква санкция ще му наложат.

 

Маските в Гърция станаха задължителни от сряда на всички обществени места на закрито. Те ще се носят в магазини, офиси и банки, след като преди 10 дни бе наложено носенето им в супермаркетите и обществения транспорт. Изключение се прави единствено за църквите. Причината е нарастването на случаите в Гърция, които за последното денонощие са 58, като 7 са засечени на граничните пунктове сред чужденци, пристигащи на почивка в страната.

Много други страни в Европа и на Балканите също наредиха маските да станат задължителни, след като се изправиха на прага на втора, по-мощна вълна на коронавируса. Румъния планира да направи маските задължителни и на открито, ако има големи събирания на хора, и да затваря баровете след 23 ч. В някои региони на Испания и Турция покриването на лицето също става норма дори на открито, като испанската глоба за нарушители ще е над 100 евро. Италия удължи до 15 октомври извънредното положение.

Черна гора в момента има най-много активни случаи - 324 на 100 000 души население, в сравнение с останалите страни от Западните Балкани. Сърбия е рекордьор по хоспитализирани - 64-ма на 100 000. В Босна болестта уби министъра, отговарящ за ветераните от войната. Салко Бураревич имал двустранна пневмония и преди ден бил включен на респиратор.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пък изкарал болестта, но това станало накрак и без симптоми.

Според СЗО младите хора и тяхното поведение предизвикват повсеместното разпространение на вируса в Европа от началото на лятото. Франция и Испания вече алармираха, че младежите между 18 и 25 г. не са склонни да спазват мерките за социално дистанциране, събират се на големи групи по плажовете и заведенията.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


132005