Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / В Китай километър со...
В Китай километър соларна магистрала - ток за 800 семейства

В Китай километър соларна магистрала - ток за 800 семействаВ провинцията Дзинан тестват слънчеви панели под прозрачен бетон

Източната китайска провинция Дзинан в момента започва тестове на първата соларна магистрала в страната.

Пътят е с дължина 1080 метра и представлява слънчеви панели, поставени под слой прозрачен бетон. Всеки ден по натоварения път минават 45 000 превозни средства.

Снимка SolaRoad
Първият соларен път изненада приятно създателите си

Въпреки че са само над километър по дължината на пътя, панелите ще генерират не само достатъчно ток за осветлението на магистралата, но и електричество за пълното захранване на още 800 жилища.

Магистралата включва и зарядни станции за електромобили. Тя е дело на Qilu Transportation Development Group Co. 

"Магистралите, които използваме в момента, позволяват на превозните средства само да минават по тях и ние разглеждаме това като продукт от първо поколение. Вече работим върху магистрали 2.0 и 3.0", заявява генералният мениджър на компанията Джоу Йонг.

Китайското правителство инвестира сериозно в зеления транспорт и новите технологии с инициативата Made in China 2025, която подкрепя проекта. Той предвижда и събиране на данни за трафика в реално време с помощта на сензори.

Проблем обаче ще бъде издръжливостта на тънкия слой прозрачен бетон, който има по-кратък живот от обикновения. Колко ще изкарат панелите преди нужда за смяна под постоянния натиск на колите ще определи икономическата изгода от проекта.

 

Източник:http://clubz.bg/