Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В кошарата на манипу...
В кошарата на манипулациите!

В кошарата на манипулациите!Позиция на Калоян Ибришимов, анализатор 

От няколко седмици цяла България наблюдава епизод от криминален трилър. С реални случки, реални жертви, реална опасност и реални последствия за и без това безвъзвратно унищожения и окалян имидж на страната ни. Има само едно нереално нещо в целия пейзаж и това са абсурдните до наивност тези на вътрешното министерство, с които се опитват да „решат“ случаите на убийства от последните дни за пред обществото. За съжаление фалшивият сценарий пробутван ни от услужливите и послушни медии, все още успява да заблуждава не малка част от обществото. 

В следващите редове няма да говорим толкова за версиите, знаците, посланията и последиците от убийствата. Дали имат политически почерк, защо се случва сега и какво предстои! Ще поговорим за кошарата, в която е натъпкано българско общество. За значението на версиите, сценариите и как те се прилагат. Защото те са много показателни за това как функционира държавата и как ние реагираме на тази функция.  

Нека обърнем внимание на медиите. Медиаторът, който спуска информацията от държавата към обществото и моделира възприятията на населението. По-тясно запознатите с материята PR, знаят че още в първи курс специалистите учат своите студенти на един много прост урок. А именно, че журналистите са овце, които трябва да натикаш в една кошара и да им спуснеш директива отгоре, а те да я предадат на масите. 

Това именно се случва нагледно в последните дни около случаите на шесторното убийство в Нови Искър и разстрела на бизнесмена Петър Христов.  

Да започнем със случилото се в Нови Искър. Новината за кървавата трагедия разтърси ежедневието на българина заради своя мащаб. Т.нар. от властниците редови гражданин не бе подготвен как да реагира, защото подобни неща не се случват често по нашите ширини и сме ги виждали само по телевизията. Затова и МВР естествено „реагира светкавично“… и извади от ръкавите какви ли не версии. 

Не с работата си по случая, а с подготвянето на бърза версия, с която да успокои обществото и да му подхвърли жертва (без тук да вземаме каквото и да е отношение относно вината или невинността на посочения за извършител Росен Ангелов). 

Някак остана едно неприятно чувство, че за пореден, ама за N-ти път МВР и прокуратурата симулират дейност. Така както симулираха, когато апетитни имоти в центъра на Пловдив бяха подпалени, а изведнъж откриха и “виновника” в лицето на един беззащитен клошар. Той пък вчера бе окончателно осъден. Дори на малоумни ни правят?! Прилики с престъпленията, разбира се няма, но сценарият с внезапно появилия се извършител е до болка известен.  

В случая с Нови Искър това не попречи по никакъв начин на медиите услужливо да захапят подадената им версия за ,,самоубилия се“и да „осъдят“ в ефир, човек, за който до вчера не бяха чували. Ами презумпция за невинност!? Ами да си зададем и въпроса дали тук не става дума за „натъкмяване на доказателствата”, за да паснат най-добре на избраната жертва-извършител. И защо е това прибързано, дори светкавично разкриване на детайли от разследването? Защо ли ?! Нека всеки сам си отговори, дори и насаме... 

Всички новинарски емисии разпространиха информацията, която бе споделена от МВР за връзката на Росен Ангелов с Кети, за която е знаела само майка ѝ (която също е убита). Да чухте нещо по темата? И ,ако за въпросната връзка е знаел само един човек, а той е бил убит, как в МВР са се сдобили с тази ценна информация...!? 

Ами фейсбук версията?  

МВР признава, че не знае откъде се познават Кети и Росен Ангелов, но се твърди, че е харесвал всяка нейна снимка във Facebook, което според тях е сигурен знак за наличие на любовни чувства. Това може ли да е доказателство? Смешно щеше да е ,ако не е твърде жалко... 

Всички медии съобщиха също така, че извършителят на убийството е доказан с ДНК анализ, но никой не сподели информация за този анализ… Как бе направен? Къде ? За това също никой не попита. За да бъде извършен ДНК анализ, е нужно да има биологичен материал върху жертвите от убиеца (или в тяхната къща) и референтен, сравнителен материал от самия убиец, който доказано е негов. Дали и как МВР се е сдобил с подобни материали не е ясно. И макар по филмите да могат да извършват подобно нещо на базата на открит косъм за 5 минути, то в реалния живот това е невъзможно. Особено в България и особено от родното МВР! 

В крайна сметка не е ясно дали въобще са открили биологичен материал от убиеца, а и ако са открили, то най-вероятно е трябвало да се изследват десетки проби. 

И отново да попитаме как са сравнили открития материал? Кой е референтният, този от убиеца? Откъде са го взели,след като 8 години убиецът се издирва от властите и никой не знае къде е бил...?  

Според специалистите самият анализ отнема много време. Обновената криминалистична лаборатория за ДНК анализ на Александровска болница предлага идентични услуги с тези на МВР, а резултатите са с еднаква тежест, но продължителността на аналитичната дейност продължава до 20 дни. Да повторим: 20 ДНИ!? 

А и да не забравяме, че в крайна сметка, наличието на ДНК не е доказателство за убийство…  

Що се отнася до случая с Петър Христов, там ситуацията е все още „прясна“ и няма посочен виновник като физическо лице, но по същия модел с бързото изработване и спускане на версии към медиите бе намекнато, че бизнесменът може да е убит заради намесата му и помощта при разкриването на групата на „Наглите“. Тази теория излезе буквално минути след разстрела, отново за да насочи обществото към „виновника“ и да продължи симулацията на работа от страна на МВР. За конкретен извършител едва ли ще стане дума. Случаят е по-различен. Ще спадне в графата поръчкови убийства и толкова. МВР обаче си обяви вероятната подбуда и извършители. Неслучайно бившият вътрешен министър и обявен за близък приятел на жертвата Цветан Цветанов излезе пред медиите, за да произнесе и затвърди версията „Наглите“.

Ни дума за близостта на Христов с ГЕРБ, за неговото влияние в управляващата партия, за спечелените обществени поръчки из цяла България или за властта му върху местната власт! 

Елементарно и удобно!

Намираш широко приемлива за хората теза и версия, спускаш я към услужливите и послушни медии и чрез тях я насочваш за асимилиране от обществото, чиито съпротивителни сили и опит за мислене очевидно успешно са сведени до критичния минимум.…  

За всички трябва да е ясно, че целта на цялото упражнение НЕ Е да се разкрие едно престъпление, а да се симулира дейност и разкриваемост на престъпленията, защото цяла Европа сега гледа България и трябва да сме стабилни и изрядни за европредседателството! 

Дори ти, уважаеми зрителю, не си толкова важен! Ти си отдавна наврян в кошарата за стригане, а дали ще започнеш да мислиш зависи изцяло от теб. Властта е спокойна, че е успала и убила чувството за правда, истина и справедливост у народа и развява камшика както и когато си поиска. Случаите от последните дни са показателни! Показателни не толкова за способностите на МВР и държавата, показателни за това, че сме натикани в кошарата на безвремието и лъжата! 

А кога ще излезем от там? Отговорете си сами, драги читатели… 

Защото както се казва – докато сме овце, ще ни стрижат!!!

А пък и защо ли всички държавни и не само държавни „умници“ все забравят и забравят Слави Трифонов. Като глухи и неми почти. 

Защо ли... ? 

Отговорът предстои. И ние хората, народът, ще им го дадем!

 

Вижте още:

Слави към Краси: Имам други планове, няма цял живот да водя предаване!

Шоуто на Слави: "Къде е батко?" 

 


48458