Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / В Косово е ден на тр...
В Косово е ден на траур в памет на Буш - герой заради писмо, в което заплашва Сърбия

В Косово е ден на траур в памет на Буш - герой заради писмо, в което заплашва СърбияЗнамената в Косово бяха свалени днес наполовина в знак на почит към бившия американски президент Джордж Буш-старши, възприеман като фигура от национално значение в страната заради предупреждението му към Сърбия, в случай че атакува косовските албанци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Буш почина миналата седмица на 94 години.

За албанците, които са мнозинство в Косово, той е най-известен с писмото си до президента на Сърбия Слободан Милошевич, в което го предупреди да не започва конфликт в Косово, което по това време все още е част от Сърбия след разпадането на Югославия.

"Съединените щати ще бъдат готови да си послужат с военна сила срещу сърбите в Косово и в самата Сърбия", написа Буш в писмото.

По време на следващия американски президент - Бил Клинтън, Съединените щати извършиха бомбардировки срещу сръбските сили през 1999 г., за да спрат избиването и прогонването на албанци при опитите за потушаване на бунта им. След като сръбските сили се изтеглиха, Косово обяви независимост през 2008 г.

"Спомням си, когато старият Буш постави червените линии пред Милошевич да не ни докосва. От този ден имахме двама поддръжници - Бог в небето и Америка на земята", казва 70-годишен пенсионер от Косово.

Днес учители в цялата страна посветиха първия час сутринта на бившия американски президент и отношенията между двете страни. Косовският президент Хашим Тачи заяви, че денят на траур е обявен в знак на уважение към приноса на Буш "за свободата на Косово".

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


83234