Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / В Полша - превърташ ...
В Полша - превърташ километража и влизаш в затвора

В Полша - превърташ километража и влизаш в затвораНов закон срещу измамите при продажба на автомобили влиза в сила от 1 януари догодина в Полша. Всеки, който си позволи да манипулира километража на превозното средство, рискува да влезе в затвора за срок от до 5 години.

Новите мерки на властите целят изцяло да избавят пазара от автомобили с превъртяни километражи. Статистиката на полската асоциация на автомобилните търтовци показва, че в момента около 80% от продавани коли втора ръка са с намален пробег.

Според новия закон, участниците в този вид измама, са заплашени със затвор до 5 години, като това засяга не само само тези, които извършват тази дейност, но и поръчителите им, независимо дали те са собственици на автомобила или търговци. За виновниците е предвидена и глоба от 750 евро.

В същото време властите в Естония затягат мерките срещу нарушителите на ограниченията на скоростта. Последната от тях е връчване на специална червена брошура на виновниците, в която се описва процедурата за донорство в случай на мозъчна смърт. Брошурата ще се дава заедно с документа за глобата, която шофьорът трябва да заплати за превишението.

"Ако тези хора поемат рискове, като превишават скоростта, защо лекарите да губят време и да търсят роднините им и да ги убеждават да се съгласят на донорство. По-добре е самите шофьори, да го сторят предварително. Целта ни не е да увеличим броя на донорите, защото не очаква увеличение на смъртноста на пътя. Просто, искаме хората да започнат да мислят повече", обясниха от полицията в град Пярну, където новата мярка работи.

Статистиката показва, че всяка година до 15% от шофьорите в Естония превишават редовно скоростта. Акцията на полицията ще продължи до края на годината, но вече дава първите резултати

 

Източник: https://www.actualno.com/


80671