Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / В Румъния ще съдят б...
В Румъния ще съдят бившия премиер Таричану за подкуп от $ 800 000

В Румъния ще съдят бившия премиер Таричану за подкуп от $ 800 000Калин Попеску Таричану СНИМКА: Ройтерс

 

В съобщение на НДБК се посочва, че делото е изпратено на главния прокурор с искане за разрешение от държавния глава за започване на наказателно преследване срещу Таричану, който по време на извършването на предполагаемото престъпление е изпълнявал длъжността премиер.


Според прокурорите от НДБК Таричану, който е бивш премиер (2004-2008 г.), бивш председател на Сената (2014-2019 г.) и бивш лидер на вече несъществуващата партия Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), е заподозрян във вземане на подкуп от 800 000 долара.

"Въпросното лице е получило пряко в периода 2007-2008 г. от представителите на една австрийска компания материални ползи на стойност 800 000 долара, изразяващи се в заплащане на консултантски услуги. В замяна на това той е използвал правомощията си, за да бъдат приети серия от правителствени решения в полза на тази компания", твърдят прокурорите.

Те посочват, че сумата от 800 000 долара е била преведена на базата на фиктивни договори, сключени с няколко офшорни компании, и е била използвана от Таричану за покриване на разходи за предизборна кампания.

"Делото беше съставено през 2018 г. след обединението на три наказателни дела, едно от които е поето от НДБК по искане на австрийските съдебни власти", се посочва в съобщението на антикорупционната агенция.

Съгласно действащите законови и конституционни разпоредби наказателно преследване срещу Таричану, който в момента е сенатор, може да започне само след разрешението на Сената, отбелязва Зиаре.

 

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


143443