Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В справедлива битка ...
В справедлива битка за достоен живот ! >>

В справедлива битка за достоен живот ! >> "Жълтите жилетки" блокираха пътища в цяла Франция (Снимки)Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина, предава БТА.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/
 ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:  

Франция се разболя. От "жълта треска"

Макрон отмени повишаването на акциза върху горивата

Водачът на френската опозиция иска извънредно положение преди очаквани нови протести

Затвор за двама от участниците в протестите на "жълтите жилетки" във Франция

39 са арестувани на протеста на "жълтите жилетки" в Париж днес (Снимки)

Сблъсъци между полицията и "жълтите жилетки" в Брюксел, десетки задържани

"Жълтите жилетки" във Франция призовават за нови протести на 1 декември

Протестиращи затвориха "Шанз Елизе", полицията ги гони със сълзотворен газ (Снимки, видео)

 

 

 


83424